1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli uyarı: Fenilketonüri hastalığının detayları açıklandı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli uyarı: Fenilketonüri hastalığının detayları açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü kapsamında sosyal medya hesabından PKU hastalığı hakkında bilgi verdi. PKU hastalığının vücutta fenilalanin proteininin dönüştürülemediği kalıtsal bir metabolik hastalık olduğunu vurgulayan Koca, hastalığın erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde zihinsel geriliğe neden olabileceğini dile getirdi. Ancak erken teşhis konulmuş bebeklerin uygun diyetle hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebileceklerini belirtti. Fenilketonüri hastalığına sahip bebeklerin ilk aylarında diğer bebeklerden ayırt edilemeyeceğine dikkat çeken Koca, hastalığın belirtilerinden bazılarının da zeka ve gelişim geriliği, kontrolsüz hareketler, nöbetler ve cilt sorunları olduğunu açıkladı.

Bakan Koca, hastalığın Türkiye’de sıkça görüldüğünü ve akraba evliliklerinin hastalığın sıklığı üzerinde etkili olduğunu belirtti. Her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının doğduğunu söyleyen Koca, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerin topuğundan alınan birkaç damla kanla yapılan tarama testi sayesinde erken teşhis konulduğunda tedaviye erken erişimin sağlandığını vurguladı. Fenilketonüri hastalığına sahip bebekleri olan ailelere ve hastalığı taşıyan yetişkinlere desteklerini ileten Koca, ailelere Yenidoğan Tarama Programının önemini hatırlatarak bebeklerin hayata sağlıklı bir şekilde başlamaları için bu programın gerekliliğine dikkat çekti.

PKU hastalığının birçok ülkede görüldüğünü ancak Türkiye’de sıklıkla karşılaşıldığını belirten Koca, hastalığın tedavisinin erken teşhisle mümkün olduğunu vurguladı. Hastalığın belirtilerini ve erken teşhisin önemini anlatan Bakan Koca, Yenidoğan Tarama Programının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için programa katılımın önemine değindi. Sonuç olarak, Fahrettin Koca, PKU hastalığına karşı farkındalık oluşturarak erken teşhisin ve tedavinin önemini vurguladı ve ailelere programlara katılım çağrısında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli uyarı: Fenilketonüri hastalığının detayları açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin