1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. PKU Hastalığı ve Erken Teşhisin Önemi

PKU Hastalığı ve Erken Teşhisin Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla, Sağlık Bakanı sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Bakan, PKU hastalığının kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalıkta fenilalanin adı verilen bir proteinin vücutta dönüştürülemediğini ve beyin hasarına neden olabileceğini belirtti. Erken teşhis edilip tedavi edilmezse, ağır zihinsel geriliğe yol açabileceğini söyleyen Bakan, erken teşhisin hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabileceğine dikkat çekti.

Koca, hastalığın erken teşhisinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bebeğin ilk aylarında belirtilerin fark edilemediğini ancak ilerleyen aylarda zeka ve gelişim geriliği belirtilerinin ortaya çıkabileceğini aktardı. Ayrıca, hastalığın diğer belirtileri arasında kusma, aşırı hareketler, nöbetler ve ciltte döküntülerin olduğunu belirtti.

Fenilketonüri hastalığının en sık rastlandığı ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan, yüksek orandaki akraba evliliklerinin hastalığın sıklığının artmasında rol oynadığını ifade etti. Her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının tespit edildiğini belirten Bakan, Yenidoğan Tarama Programı sayesinde erken teşhis edilen bebeklere hızlı bir şekilde tedavi imkanı sağlandığını söyledi.

Son olarak, fenilketonüri hastalığıyla mücadelede ailelere ve yetişkinlere destek olacaklarını belirten Bakan, Yenidoğan Tarama Programı’nın önemine vurgu yaparak, bebeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gereken adımların doğumdan hemen sonra atılabileceğini aktardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
PKU Hastalığı ve Erken Teşhisin Önemi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin