Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, çalışmaların belirli alanlarda başarılı olduğunu belirtirken bazı alanların sabır ve kararlılık gerektirdiğini vurguladı. Büyüme konusunda daha dengeli bir kompozisyon yakalandığını ifade eden Şimşek, net ihracatın büyümeye katkısının arttığını söyledi.
Şimşek, iç talebin hala güçlü olduğunu ancak ılımlı bir seviyeye doğru gittiğini dile getirdi. Aşırı ısınmadan ılımlı bir patikaya geçişin sağlandığını belirten Şimşek, geçen sene enflasyonun 70’li rakamlara ulaşacağını kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.
Cari açık konusuna da değinen Şimşek, cari açığın giderek daraldığını ve milli gelire oranının yüzde 2,5’in altına ineceğini söyledi. Swap hariç net rezervin artış gösterdiğini belirten Şimşek, rezervlerde yaşanan pozitif gelişmelerin devam edeceğini ifade etti.
Geçen sene mayıs ayına göre Türkiye’nin rezervinin 44 milyar dolar arttığını belirten Şimşek, swap hariç rezervlerin artış gösterdiğini ve kur korumalı mevduat hacminin azaldığını dile getirdi. Şimşek, risk priminin yüksek olmasının ise programın başında olunduğu için normal olduğunu belirtti.
Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, geçen yılın zorlu koşullarını hatırlattı. Depremin enflasyona etkisi olduğunu ve bütçe açığının arttığını ifade eden Şimşek, kurun serbest bırakılmasının enflasyonist etkisi olduğunu dile getirdi. Bütçe açığını düşürmek için vergilerin artırıldığını vurgulayan Şimşek, enflasyonun geçici bir süre artabileceğini ancak kalıcı olarak düşüşe geçeceğini belirtti.
Şimşek, gelecek yıl için dezenflasyonist bir maliye politikası uygulanacağını ifade ederken vergi reformu çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirtti. Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini ve hizmetlerdeki fiyat katılığının çözümünün zaman alabileceğini söyleyen Şimşek, tüm aktörlerin sabırlı olması gerektiğini ve kendilerinin de kararlı olduklarını vurguladı.