1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Kira Fiyatlarına İlişkin Önemli Açıklama!

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Kira Fiyatlarına İlişkin Önemli Açıklama!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği sunumda, sıkı para politikasının talebi dengeleyeceğini ve tasarrufu teşvik edeceğini vurguladı. Konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığını belirten Karahan, bu durumun ilerleyen dönemde kira artışını da sınırlayabileceğini ifade etti. Karahan’ın sunumunda öne çıkan noktalar arasında iç talepte ikinci yarıda zayıflama öngörüsü, cari dengede iyileşme beklentisi, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerindeki temkinli yaklaşımı ve gıda fiyatlarındaki artışın lokanta-otel fiyatlarını olumsuz etkilemesi yer aldı.

Karahan, iç talebin büyümeye katkısının azalmasına rağmen halen yüksek seyrettiğine dikkat çekti. Ayrıca kartla yapılan harcamalardaki artış oranında nisan-mayıs döneminde belirgin bir yavaşlama gözlendiğini ve arz koşullarının talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediğini belirtti. İç talep ve üretimdeki görünümün, toplam talep koşullarının hala enflasyonist bir düzeyde seyrettiğini gösterdiğine değinen Karahan, enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde bir gerileme olduğunu dile getirdi.

Karahan, sıkılaştırma politikalarının ardından konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını ve tüketici enflasyonundaki eğilimin altında seyrettiğini aktardı. Bu durumun ilerleyen dönemde kira artışlarını da sınırlayabileceğini ifade eden Karahan, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının da yavaşlamasının beklendiğini söyledi. Ayrıca likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacaklarını, toplam ticari kredi büyümesinde bir dengelenme öngördüklerini ve enflasyonun olumsuz baz etkisiyle mayıs ayında zirveye ulaştığını belirtti.

Karahan’ın sunumu, ekonomik verilerin yanı sıra gelecek döneme ilişkin Merkez Bankası’nın politika adımlarına dair ipuçları da içeriyordu. Karahan’ın açıklamalarıyla birlikte mevcut ekonomik duruma ve gelecek beklentilerine ilişkin bir değerlendirme yapılırken, enflasyon, konut ve kira fiyatları gibi önemli konularda da detaylı bilgiler verilmiş oldu. Karahan’ın sunumu, Merkez Bankası’nın para politikalarının ekonomik dengeleri nasıl etkilediği ve vatandaşların günlük hayatına nasıl yansıdığı konularında önemli bir bilgilendirme sağladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Kira Fiyatlarına İlişkin Önemli Açıklama!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin