Pekin’de gerçekleşen görüşmelerde, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing, Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng, Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Ayrıca, Urumçi’de Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri Ma Xingrui ve SUÖB Valisi Erkin Tuniyaz ile yapılan görüşmelerde çeşitli konular ele alındı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı ortak basın toplantısında, Urumçi ve Kaşgar’ı “Türk-İslam şehirleri” olarak tanımlamasıyla dikkat çekti. Ziyaret sırasında ekonomik, küresel konular ve Uygur Türkleri konuları öne çıktı. Türkiye, Çin’in ekonomi karar alıcılarına ticaret açığını kapatma konusunda somut adımlar sunarak önemli mesajlar iletti.
Türkiye’nin, Çin ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için Çin’den Türk malı tarım ve gıda ürünlerinden daha fazla ithalat yapmasını beklediği belirtildi. Ayrıca, Çin’in Türkiye’ye doğrudan yatırımlarını teşvik etmek istediği vurgulandı. Enerji alanında işbirliği potansiyeli görülen iki ülke arasında, nükleer enerji konusunda işbirliği de ele alındı.
Filistin konusunda Türkiye ve Çin’in Gazze’de ateşkes ilan edilmesi gerektiğini ve 1967 sınırları temelinde iki devletli bir barışın sağlanmasını istedikleri vurgulandı. Türkiye, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirtirken, Uygur Türklerinin önemi üzerinde duruldu. Uygur Türklerinin Çin ile Türk ve İslam dünyası arasında bir köprü oldukları mesajı iletilerek, kültürel haklarının korunması ve değerlerini yaşaması gerektiği vurgulandı.
Türk ve İslam dünyasının hassasiyetlerine değinilen ziyarette, Uygur Türklerinin ve diğer halkların refahı ve huzuru için çalışılması gerektiği vurgulandı. İki ülke arasındaki bu hassasiyetlerin giderilmesi ve Çin’in Uygur Türkleri konusundaki algısının değişmesi için adımlar atılması gerektiği belirtildi. Bu konuda taraflar arasında ortak anlayışın sağlanmasının önemine değinildi.
Sonuç olarak, Türkiye’nin, Çin ile olan ilişkilerini güçlendirmek ve Uygur Türklerinin haklarını korumak için yapılan bu ziyaretin önemli olduğu değerlendirildi. İki ülke arasındaki işbirliğinin artması ve ortak çözümler bulunması için yapılan görüşmelerin olumlu bir adım olduğu belirtildi.