1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Kurbanlık Fiyatlarındaki Artış Kurban Kesimini Etkileyecek!”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Kurbanlık Fiyatlarındaki Artış Kurban Kesimini Etkileyecek!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önümüzdeki Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, yaklaşık 680 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 180 bin kurbanlık hayvan kesileceğini öngörerek, fiyat artışları nedeniyle kesimlerde azalış olacağını belirtti. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve kurbanlık hayvan fiyatlarındaki artışlar sebebiyle büyükbaş kesimlerinde yüzde 20’ye, küçükbaş kesimlerinde ise en az yüzde 10 oranında bir azalış beklendiğini dile getirdi.

Bayraktar’a göre, kurbanlık hayvan fiyatları; illere, canlı ağırlığa, ırka ve hayvanın türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Büyükbaş hayvanlar için hayvan başına 75 bin lira ile 250 bin lira, küçükbaş hayvanlar için ise 8 bin lira ile 25 bin lira arasında fiyatlar belirlenmektedir. Ortalama olarak büyükbaş hayvanlar için canlı kilogram fiyatı 248 lira, küçükbaş hayvanlar için ise 244 lira olarak tahmin edilmektedir. Fiyatlar, geçen yıla göre büyükbaş hayvanlarda yüzde 68,8, küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 88,4 oranında artış göstermiştir.

Hisseli satışlar da gerçekleştirilen büyükbaş hayvan fiyatları ise illere göre değişmektedir. Bu kapsamda hisse bedelleri 18 bin lira ile 35 bin lira arasında seyretmektedir. Kurbanlık satmak isteyen üreticiler, konaklama için satış yerlerinde yüksek çadır kirası ödemek zorunda kalmaktadır. Bu durum özellikle büyükşehirlerde daha belirgin olup, Ankara’da 12 bin lira ile 25 bin lira, Bursa’da 25 bin lira ile 50 bin lira, İzmir’de 25 bin lira ile 65 bin lira, İstanbul’da ise 50 bin lira ile 120 bin lira arasında çadır kirası ödenmektedir.

Fiyat artışlarının nedenlerinden biri, geçtiğimiz dönemde damızlık hayvanların kesime gitmesiyle besiye alınan hayvan sayısındaki azalıştır. Yüksek enflasyonun yanı sıra yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik gibi masraflardaki artışlar da kurbanlık fiyatlarını etkilemektedir. Ayrıca, bu yıl kesilecek kurbanlık hayvanlar için toplamda yaklaşık 107 milyar 300 milyon lira ödeneceği tahmin edilmektedir.

Kurban bayramı son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı haline gelmiştir. Büyükbaş hayvanların ortalama olarak 4 bin lira, küçükbaş hayvanların ise ortalama olarak 750 lira ücret karşılığında kesilmesi beklenmektedir. Bu durumda kasaplara ödenecek toplam bedel yaklaşık 2,3 milyar lirayı bulacaktır. Ancak, sakatatların çoğunlukla geri bırakılması ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Kurbanlık satışlarının geçmiş yıllara göre yavaş seyrettiği bilgisi, üreticilerin mağduriyet yaşamaması adına dikkate alınmalıdır. Talebin artması ve satışların beklenilen hızda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, belediyelerin kesim alanlarını artırarak ve hijyen konusunda önlemler alarak bu süreci kolaylaştırması önem arz etmektedir. Üreticilerin emeğinin karşılığını alması ve kurban sevincini eksiksiz yaşayabilmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Kurbanlık Fiyatlarındaki Artış Kurban Kesimini Etkileyecek!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin