Areda Piar araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre Türk halkının büyük bir kısmı para biriktirmekte zorluk çekiyor. Katılımcıların yüzde 73,1’i para biriktiremediğini belirtirken, yüzde 70,4’üne göre Türkiye’de tasarruf yapmanın çok zor olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 46,5’i kişisel mali durumlarının kötü olduğunu ifade ederken, yüzde 53,3’ü Türkiye’nin mevcut ekonomik durumuna kötümser baktığını belirtti.
Para biriktiremeyenlerin yüzde 49,8’i tasarruf edecek gelire sahip olmadığını söylerken, yüzde 23,3’ü aylık harcamalarının yüksek olduğunu ifade etti. Katılımcıların yüzde 47,7’si fiziki altın biriktirmeyi tercih ederken, yüzde 25,3’ü döviz, yüzde 22,5’i altın ve yüzde 21,8’i Türk lirası mevduat hesabı kullanmayı düşündüğünü belirtti.
Araştırmaya katılanların yüzde 22,3’ü giyim ve ayakkabı, yüzde 16,1’i eğlence ve sosyalleşme masraflarından kısarak tasarruf yaparken, yüzde 14,6’sı elektrik, yüzde 12,3’ü su ve yüzde 9,8’i gıda harcamalarını kısarak tasarruf ettiğini belirtti. Ayrıca yüzde 50,7’si artık tatile gitmediğini söylerken, yüzde 31,7’si bütçeye uygun alternatifleri tercih ettiğini ifade etti.
Halkın yüzde 46,5’i kişisel mali durumlarının kötü olduğunu düşünürken, yüzde 42,2’si durumlarını ne iyi ne kötü olarak nitelendirdi. Türkiye’nin ekonomik durumuna bakış açısına gelince, yüzde 53,3’ü mevcut durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 15,8’i durumu ne iyi ne kötü olarak nitelendiriyor. Ülkenin ekonomik durumundan iyimser olanların oranı ise yüzde 30,9 olarak belirlendi.
Sonuç olarak, Türkiye’de tasarruf yapmanın ve para biriktirmenin halk tarafından zor bulunduğu, kişisel mali durumun çoğunlukla kötü olduğu ve tatil gibi harcamaların kısaldığı görülüyor.Araştırmada en fazla tercih edilen tasarruf yönteminin fiziki altın olduğu ortaya çıktı. Tüm bu veriler, Türk halkının ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini gösteriyor.