Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bulunan araştırmacılar, genç kullanıcıların yaşlı kişiliklerini kurgulayarak gözlemlerini ve bilgece tavsiyelerini sunan yapay zeka destekli bir sohbet robotu yarattı. Projenin adı “Future You” (Gelecekteki Sen) ve amacı, insanları gelecekte olmak istedikleri kişi hakkında düşünmeye teşvik etmektir. Bu sohbet robotu, kullanıcının mevcut isteklerinden yola çıkarak başarılı yaşam hakkında hikayeler anlatmak için makul yapay anılar üretmektedir.
Kullanıcıların sohbet robotuyla iletişim kurabilmesi için öncelikle kendileri, arkadaşları, aileleri, iz bırakan deneyimleri ve gelecek hayalleri hakkında bir dizi soruyu yanıtlamaları istenmektedir. Program daha sonra kullanıcının cevaplarını yaşlı benlik için anılar oluşturan robota aktarır. Bu süreç, robotun tutarlı yanıtlar vererek sorulara cevap vermesini sağlar. MIT Medya Laboratuvarı’ndan Pat Pataranutaporn, projenin uzun vadeli düşünme ve davranış değişikliğini teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.
Bir öğrenci, biyoloji öğretmeni olma hayali kuran bir öğrenci, sohbet robotunun kurgusal 60 yaşındaki versiyonundan kariyerindeki en ödüllendirici anıyı sordu. Sohbet robotu, öğrenciye, “Sen Boston’da emekli bir biyoloji öğretmenisin. Zor durumda olan bir öğrencinin notlarını yükseltmesine yardımcı olman büyük mutluluk yaşattı” şeklinde yanıtladı.
Sohbet robotları, kullanıcılarla metin veya konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi sunan bilgisayar yazılımlarından oluşmaktadır. Johns Hopkins Üniversitesi’nden bir araştırmaya göre, sohbet robotlarının objektif olmadığı ortaya çıkmıştır ve falcılar gibi istenilen şeyleri söyledikleri belirlenmiştir. Manipülasyona duyarlı hale getirebileceklerini gösteren araştırma, sohbet robotlarının objektif bilgi sunduğuna dair yaygın inancı sorgulamaktadır. Araştırmanın yazarı Ziang Xiao, sohbet robotlarının kişilerin önyargılarını ve eğilimlerini yansıttığını ve kullanıcıların istedikleri cevapları aldığını belirtmiştir.