Pandeminin etkisiyle hızla büyüyen e-ticaret sektörü, 2024 yılına yönelik hızlı bir büyüme hedefi koydu. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu’nun açıklamalarına göre, sektör 2023 yılında 1.6 trilyon TL işlem hacmi ve 5.3 milyar adet siparişle büyüdü. E-ticaretin genel ticaret içindeki payı yüzde 19.1 iken 2023’te bu oran yüzde 20’lere yükseldi. Çevikoğlu, sektörün 2024 sonunda 3.3 trilyon liralık ciroya ulaşmayı hedeflediğini ve e-ihracatın önemli bir etkisi olacağını belirtti.
Çevikoğlu, e-ihracata da dikkat çekerek, 2028 yılında sektörün bu alanda 37.5 milyar dolarlık hedef koyduklarını ifade etti. E-ihracatın genel ihracat içindeki payının şu an yüzde 2.1 olduğunu belirten Çevikoğlu, bu oranın 2028 yılında yüzde 10’a çıkması için desteklerin verildiğini vurguladı. Ülkemizde e-ihracatın en büyük ikinci ülke olduğunu söyleyen Çevikoğlu, Çin’den sonra en çok e-ihracat ürünü olan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
E-ticaret sektöründe 5 kategori öne çıkıyor. Moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmet, turizm ve seyahat en çok işlem gören sektörler arasında yer alıyor. Hakan Çevikoğlu, bu beş sektörün 2022 yılında sektörün yüzde 63’ünü oluşturduğunu ve 2024’te de büyüme trendinin bu kategorilerle devam edeceğini belirtti.
Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Türkiye için en önemli kırılmanın e-ihracatta yaşanacağını belirtti. Türkiye’nin coğrafi olarak avantajlı olduğunu ve e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 1 olduğunu aktardı. Trendyol olarak büyük hedefler koyduklarını söyleyen İnan, 300 binden fazla satıcılarının e-ihracatçı olduğunu ve 2028 yılına kadar 5 milyar dolarlık bir yatırım yapacaklarını ifade etti.
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, online ödemelerin 2024’te en önemli değişimlerden biri olacağını belirtti. Gökçetekin, online ödeme çözümlerinin e-ticaret hacminin artmasıyla daha da önemli hale geldiğini vurgulayarak, şirket olarak bu alanda büyüme odaklı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Yemeksepeti CEO’su Mert Baki ise alım gücünün tüketici için en önemli gündem maddesi olduğunu aktardı. Mert Baki, pandemi sonrasında tüketicinin alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini ve sağlıklı yiyeceklerin popülerliğinin arttığını belirtti. Yemeksepeti olarak vaktinde teslimat deneyimine odaklanacaklarını ve hizmet kalitelerini artıracaklarını söyledi.
Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin hızla büyüdüğüne dikkat çeken Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği, ABD’de sosyal medya aracılığıyla yapılan alışverişlerin 37 milyar doları aştığını ve bu rakamın 2025 yılında 80 milyar doları bulmasının beklendiğini belirtti. Tüketicilerin online alışveriş motivasyonlarına göre 5 farklı grupta toplandığı ve sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin sıkça mağduriyet yaşadığına dikkat çeken tüketici kuruluşları, bu durumda tüketici hakem heyetlerine başvurmanın önemini vurguladılar.