Türkiye genelinde meteorolojik şartlardaki yangın riskine karşı tedbirler alındı. Valilerin başkanlığında toplanan Orman Yangınları Mücadele Komisyonları, hava tahminlerine göre hareket ederek, yüksek sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 27 ilde ormanlara giriş yasağı getirdi. Yangına müdahale ekiplerinin koordinasyonu, hava ve kara araçlarının etkin kullanımı, tahliye planları ve işbirliği esasları belirlendiği toplantılarda, ormanlara giriş yasağının önemine vurgu yapıldı.
27 ilde, Marmara’da 8, Ege’de 6, Akdeniz’de 5, İç Anadolu’da 4 ve Karadeniz’de 4 ilde, 1 Mayıs-30 Kasım tarihleri arasında ormanlara giriş yasağı uygulanacak. Ayrıca tabiat parkları, mesire alanları ve günübirlik kullanım alanlarında mangal, ateş yakılması gibi faaliyetler de sınırlanacak veya yasaklanacak. Sigara izmaritleri ve kamp ateşleri nedeniyle çıkabilecek yangınları engellemek amacıyla alınan kararlarla, dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklanabilecek riskler minimize edilmeye çalışılacak.
Ormanlara giriş yasağı 11 Haziran itibarıyla yürürlüğe girdi. Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli ve Bilecik illerinde belirli tarih aralıklarında ormanlara giriş yasaklandı. Ege Bölgesi’nde Denizli, Uşak, İzmir, Manisa, Aydın ve Kütahya illerinde, Akdeniz Bölgesi’nde Hatay, Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerinde, İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde, Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Bartın, Çorum ve Tokat illerinde ormanlara giriş yasağı uygulanacak.
Meydana gelebilecek orman yangınlarının önüne geçebilmek adına alınan bu tedbirlerin toplum sağlığı ve doğanın korunması açısından önemli olduğu vurgulandı. Hava koşullarının riskli olduğu bölgelerde olası felaketlerin önlenmesi ve yangınların kontrol altına alınması için gereken tüm önlemlerin alındığı belirtildi. Orman yangınlarıyla mücadelede tüm kesimlerin işbirliği içinde olması ve gerekli tedbirleri zamanında almaları, olası can ve mal kayıplarının minimum seviyede tutulmasını sağlayacaktır.