1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye’de Çocuk İşçiliği Alarm Veriyor: 3,5 Milyon Çocuk İşçi Var!

Türkiye’de Çocuk İşçiliği Alarm Veriyor: 3,5 Milyon Çocuk İşçi Var!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin işçileşme oranıyla ilgili son veriler endişe verici. Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) kayıtlı öğrenci sayısı 1,5 milyonu aştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı saha çalışmasına göre sokakta çalışan çocuk sayısı ise 46 bin 754 olarak belirlendi. Göçmen ve mevsimlik tarım işçisi çocuklar bu rakama dahil edilmedi.

TÜİK’in verilerine göre, çocuk işçi oranı yüzde 22,1’e yükseldi. Bu rakam, 2022’de yüzde 18,7 idi. Uzmanlara göre, çocuk işçiliğindeki bu artışta iktidarın yanlış politikalarının etkili olduğu düşünülüyor. Özellikle ekonomik kriz döneminde çocukların çalışmaya yönlendirilmesi ve eğitimden uzaklaştırılmasının yaygınlaştığı belirtiliyor.

MESEM kapsamında çalışan çocuklar, öğrenci değil işçi olarak kabul ediliyor. Bu çocuklara yapılan ücretler ise oldukça düşük. MESEM merkezlerinde çalışan çocukların iş kazalarında hayatını kaybetme riski de oldukça yüksek. Son on bir yılda en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Uzmanlar, çocuk işçiliğinin devlet eliyle özendirilmesinin sonlandırılması gerektiğini vurguluyor. Çocukların eğitimden ve geleceklerinden koparılmasını önlenebilmesi için önlemler alınması gerektiği ifade ediliyor. Çocukların eğitim dışı işlerde çalıştırılmasının, toplumun sağlıklı bir şekilde gelişimine engel olduğu belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Çocuk İşçiliği Alarm Veriyor: 3,5 Milyon Çocuk İşçi Var!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin