Dünyanın en büyük 9 petrol şirketinin yılın ilk çeyreğindeki kârları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,5 azalarak 66 milyar dolar olarak belirlendi. Amerikalı ExxonMobil, Chevron ve Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Rus Rosneft, Norveçli Equinor ve Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun ilk çeyrekteki toplam kârları da 2023’e göre yüzde 18,5 düşüş gösterdi. Saudi Aramco 27,3 milyar dolar, ExxonMobil 8,2 milyar dolar, Shell 7,7 milyar dolar, bp 2,7 milyar dolar, Chevron 5,5 milyar dolar, Equinor 2,6 milyar dolar, Eni 1,3 milyar dolar kâr açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Saudi Aramco yüzde 14,4, ExxonMobil yüzde 28,1, Shell yüzde 19,8, bp yüzde 46, Chevron yüzde 16,7, Eni yüzde 48, Equinor yüzde 46,9 daha az kâr elde etti.
Geçen yılın ilk çeyreğinde 31,9 milyar dolar kâr eden Saudi Aramco, 11,4 milyar dolar ile ExxonMobil, 9,6 milyar dolar ile Royal Dutch Shell, 5 milyar dolar ile bp, 6,6 milyar dolar ile Chevron, 2,5 milyar dolar ile Eni ve 4,9 milyar dolar ile Equinor kâr elde etmişti. Rosneft ise kârını yüzde 35 artırarak, 5,4 milyar dolara yükseltirken, Totalenergies de kârlarını yüzde 1,8 artırarak 5,7 milyar dolara çıkardı. Toplam kâr, geçen yılın 81 milyar dolarından 66 milyar dolara geriledi.
Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, petrol fiyatlarının artmasına rağmen şirketlerin düşük kâr açıklamasının birden fazla sebebi olabileceğini belirtti. Barkeshli’ye göre, petrol fiyatları yükselmiş olmasına rağmen, diğer emtiaların daha hızlı artması, düşük kârı etkilemiş olabilir. Ayrıca, ABD’nin kaya petrolü devrimi sonrasında, rafinerilerin küresel petrol piyasasında daha önemli bir rol oynaması da petrol fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri.
Barkeshli, Rosneft’in başarısının yüksek petrol fiyatları, artan satış ve ihracat hacmi ile maliyetleri düşürme stratejisi sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Rosneft’in maliyetleri düşürme ve verimlilik konusunda diğer Rus petrol şirketlerine göre daha iyi bir performans gösterdiğini açıkladı. ABD Merkez Bankasının faiz politikalarındaki belirsizliklerin de şirketlerin kârlarını etkilediğini ve büyük petrol şirketlerinin bu zorlu koşullarda iyi bir iş çıkardığını ifade etti.