Siyasette normalleşme adımı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Ankara’da bir araya geldiği görüşmeden popülist söylemlerin dışında emekli maaşı ve asgari ücretin yükseltilmesi için makro bir çözüm bulunması konusunda uzlaşı çıktı. Bu kapsamda vergide adaletin sağlanması ve vergi gelirinin artırılması için ortak çalışma yapılmasına karar verildi. Görüşme sonrası çıkan uzlaşıyla birlikte AKP iktidarının aylardır üzerinde çalıştığı torba kanuna eklemeler yapılabileceği ifade ediliyor.
Çok kazananın çok vergi ödeyeceği bir sistemin hedeflendiği ve gelire göre doğalgaz tarifesi uygulamasının gündemde olduğu torba kanunun 30 maddesinin, Meclis tatile girmeden önce görüşülmesi bekleniyor. Özel ve Erdoğan’ın bir buçuk saat süren görüşmesinde, tüm ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğu konusunda uzlaştığı belirtiliyor. Adaletli bir vergi sisteminin sağlanması ve bunun için Meclis’te bir komisyon kurulması görüşü üzerinde duruldu.
Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu vurguladığı ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini ifade ettiği belirtiliyor. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği bildiriliyor.
AKP iktidarı bir süredir vergi düzenlemelerinin yer aldığı bir torba yasa üzerinde çalışıyor ve Meclis tatile gireceği için 60 maddelik torba yasanın yetişmeyeceği, tatil öncesi 30 maddenin yasalaşacağı ifade ediliyor. Vergi sisteminde zenginden daha fazla vergi alınması ve dar gelirliye doğalgazda sübvansiyon sağlanması planlanıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları teşvik edilecek ve bazı vergi muafiyetlerinin kaldırılacağı tartışılıyor. Kripto para gibi sermaye piyasası işlemlerine vergi getirilmesi de gündemde.
Mevzuatın baştan sona ele alındığı torba yasa ile gelire göre doğalgaz tarife dönemi başlatılacak. Geliri iyi olan faturanın tamamını öderken, dar gelirli ise faturanın üçte birini verecek. Ekonomiye katkısı olmadığı değerlendirilen bazı vergi muafiyetlerinin kaldırılması da gündemde. Bu yolla bütçe gelirleri artırılarak yoksul kesimlerin desteklenebilmesi için kaynak oluşturulması hedefleniyor.