1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AB’nin Önümüzdeki Adımı Çinli Elektrikli Araç Üreticilerini Nasıl Etkileyecek?

AB’nin Önümüzdeki Adımı Çinli Elektrikli Araç Üreticilerini Nasıl Etkileyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrikli araç sektöründeki ticari engellerin artması, Çinli otomobil üreticilerini alternatif pazarlara yönlendirme ve üretim çeşitliliğini artırma konusunda teşvik etmektedir. Avrupa Birliği, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere ilave vergi getirme kararı aldı. BYD, Geely, ve SAIC gibi Çinli firmaların AB’ye yapılan ihracatında farklı oranlarda vergilendirilecektir. AB ile işbirliği yapmayan firmalar ise daha yüksek ek vergi ödemek zorunda kalacaklardır.

Fitch Ratings analizine göre, elektrikli araç ihracatındaki engeller nedeniyle Çinli üreticilerin farklı pazarlara yönelmeleri ve üretimlerini çeşitlendirmeleri beklenmektedir. Bu durum, AB’nin ek vergilerinin Çinli üreticilerin büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceği ve rekabet güçlerini azaltabileceği endişelerine yol açmaktadır. Ayrıca, iç pazarda elektrikli araçlara yönelimin artması, içten yanmalı motorlu araçların pazar payını azaltabileceği öngörülmektedir.

AB’nin ek vergi uygulayacağı şirketlerin başında SAIC, Geely ve BYD yer almaktadır. Bu firmaların, geçen yıl AB’deki bataryalı elektrikli araç pazarının önemli bir kısmını temsil ettikleri belirtilmektedir. Diğer yandan, küresel markaların da AB pazarında etkin olmasıyla Çin yapımı elektrikli araçların pazar payı artmıştır.

İhracat pazarlarını çeşitlendiren otomobil üreticilerinin, ticari engellere karşı daha dayanıklı olmaları beklenmektedir. Özellikle BYD, Brezilya, Tayland, İsrail, Avustralya ve Malezya gibi ülkelere yaptığı ihracatla öne çıkmaktadır. Üretim tesislerini çeşitlendirme eğilimi de küresel ölçekte artmaktadır. Bu sebeple, otomobil üreticileri AB ve komşu ülkelerde tesis kurmanın yanı sıra daha az engelli pazarlara yatırım yaparak riskleri azaltabilir ve düzenleyici belirsizlikleri aşabilirler.

Ancak, bu stratejik değişiklikler genellikle yüksek yatırım maliyetleriyle gelmektedir. Ortak girişimler ve yerel şirketlerle işbirliği yapma ihtiyacı, potansiyel nakit çıkışlarını artırabilir. Bu sebeple, otomobil üreticilerinin dikkatli bir şekilde alternatif pazarlara açılmaları ve üretimlerini çeşitlendirmeleri gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AB’nin Önümüzdeki Adımı Çinli Elektrikli Araç Üreticilerini Nasıl Etkileyecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin