İzmir Şehir Hastanesi’nde Baş Diyetisyen olarak görev yapan Dilek Unur, Kurban Bayramı süresince artan et ve tatlı tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bayramların birleştirici ve sevdiklerle bir araya gelme günleri olduğunu belirten Unur, aşırı et tüketiminin sindirim sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Özellikle kronik hastalıklara sahip bireylerin et tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Unur, günlük ortalama 200 gram kırmızı et tüketimini aşmamalarını önerdi.
Et muhafazasında porsiyonluk paketlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Unur, buzdolabında -2 derecede bir hafta, -18 derecede ise daha uzun süre saklanabileceğini ifade etti. Ayrıca etin çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini söyleyen Unur, kronik hastalıklara sahip bireylerin et tüketiminde porsiyon kontrolü yapmaları gerektiğini belirtti.
Unur, kesim sonrası etin kas dokusundaki sertleşmeyi önlemek için etin 12-24 saat dinlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Bu durumdaki etin sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirten Unur, et tüketiminde etin 1 gün dinlendirilmesini tavsiye etti. Ayrıca, Kurban Bayramı’nda en az 8-10 bardak su tüketilmesinin önemine değinen Unur, suyun sindirimi kolaylaştıracağını vurguladı. Et pişirme yöntemleri konusunda fırın, ızgara veya haşlamanın tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Misafirliklerde sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Unur, ağır tatlılar yerine kuru meyvelerin sunulmasını tavsiye etti. Et tüketiminde hafif salatalarla öğle öğünlerinin tercih edilmesini öneren Unur, akşam yemeklerinin ise daha hafif tutulması gerektiğini söyledi. Çorba, sebze yemeği ve yoğurdun sindirimi kolaylaştırıcı lezzetler olduğunu belirten Unur, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bayram süresince de devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.