1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK’ten Açıklama: Türkiye’nin Fiyat Düzeyi Endeksi!

TÜİK’ten Açıklama: Türkiye’nin Fiyat Düzeyi Endeksi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK, bugün 2023 yılına ait ‘Satınalma Gücü Paritesi (Geçici Sonuçlar)’ verilerini yayınladı. Satınalma gücü paritesi (SGP), farklı ülkelerde standart bir mal ve hizmet sepetinin fiyat oranını yansıtan bir gösterge olarak tanımlanmaktadır. Bu sayede uluslararası fiyat ve hacim karşılaştırmaları daha doğru bir şekilde yapılabilmektedir.

Eurostat’ın açıkladığı SGP’ye göre, 2023 yılında kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu değer 73 olarak gerçekleşmiş ve AB ortalamasının %27 altında kalmıştır. Karşılaştırmalar dahil 27 AB üyesi, 3 EFTA ülkesi, 5 aday ülke ve 1 potansiyel aday ülke bulunmaktadır.

SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek olan ülke 239 ile Lüksemburg olurken, en düşük değerlere sahip ülkeler Arnavutluk ve Bosna-Hersek olmuştur. Gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında ise fiili bireysel tüketim endeksleri kullanılmaktadır.

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için bu değer 86 olarak hesaplanmış ve AB ortalamasının %14 altında kalmıştır. Lüksemburg en yüksek, Arnavutluk ise en düşük fiili bireysel tüketim değerlerine sahip ülkeler arasında yer almaktadır.

Fiyat düzeyi endeksi ise ülkelerin alım gücünü döviz kuru üzerinden karşılaştıran bir gösterge olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin fiili bireysel tüketim için fiyat düzeyi endeksi 38 olarak açıklanmıştır. Bu da, AB ülkelerinde 100 Euro karşılığı alınan bir mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 38 Euro’ya karşılık geldiğini göstermektedir.

Sonuç olarak, TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı ‘Satınalma Gücü Paritesi’ verilerine göre Türkiye’nin Avrupa genelindeki ekonomik konumu ve tüketim seviyeleri incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Türkiye’nin AB ülkeleri ortalamalarının altında kaldığı ve bazı göstergelerde düşük değerlere sahip olduğu görülmüştür. Gelecekte alınacak ekonomik politikaların bu veriler ışığında şekillendirilmesi önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK’ten Açıklama: Türkiye’nin Fiyat Düzeyi Endeksi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin