1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Deprem Bilgi Sistemi Ücretsiz Hizmette!

Deprem Bilgi Sistemi Ücretsiz Hizmette!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Açıkgöz, üniversitenin işbirlikleriyle Türkiye genelinde her noktanın zemin bilgilerini detaylı bir şekilde gösteren internet tabanlı, etkileşimli bir ‘Deprem Bilgi Sistemi’ uygulaması geliştirdi. Amerikan Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün zemin verilerinin kullanıldığı uygulamada, 925×740 metrelik alanlardaki zemin yapısı görülebiliyor. Ticari veya kötüye kullanımı önlemek amacıyla günlük 5 tıklama ile sınırlı tutulan uygulama, vatandaşların ücretsiz olarak erişebileceği www.deprembis.com.tr adresinde yayına sunuldu.

‘HALKTA KAFALAR KARIŞABİLİYOR’

Türkiye’de deprem haberlerinin yaygın olduğunu ve insanların endişeli olmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Açıkgöz, “Depremler sık sık gündeme geliyor, haberler çıkıyor. Bu haberlerde belirli bölgelerin adları geçiyor. Ancak zemin durumu genellikle parçalı olabilir. Bir bölgenin belirli bir kısmı iyi olabilirken başka bir kısmı kötü olabilir. Bu nedenle halk, bölge isimlerini duyduğunda evlerinin ve zeminin durumu konusunda endişelenebiliyor. Bu nedenle, insanlara doğru bilgi sunabilmek için kendi yerel zemin durumlarını öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama geliştirmek istedik” dedi.

‘ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE ÖĞRENİLEBİLECEK’

Amerikan Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün zemin verilerinden faydalandıklarını belirten Açıkgöz, “Türkiye’nin tüm zemin bilgilerini ve jeofizik verilerini içeren bilgileri Amerikan Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nden temin ettik. Bu verileri işleyerek, vatandaşların ev adreslerini girdiğinde veya mobil cihazlarda konum bilgisini açarak zemin bilgilerini öğrenebilecekleri etkileşimli bir uygulama geliştirdik. Artık insanlar kendi yaşadıkları bölge veya ev almayı düşündükleri yer hakkında genel olarak mahalle bazında zemin bilgilerine kolayca ulaşabilecekler. Bu bilgileri www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz ve hiçbir ücret ödemeden öğrenebilecekler. Bu sayede insanlar herhangi bir haberde karşılaştıklarında kendi zemin ve lokasyonlarıyla ilgili endişe duymadan önce bilgi alabilecekler. Bu veriler 740 metrekarelik bir alanda bilgiler sağlıyor. Tabii ki en doğru bilgi parsel bazında zemin analizi ile elde edilir, ancak uygulamamız sayesinde insanlar en azından alan bazında bir fikir sahibi olacaklar. Amerikan Jeoloji Araştırmaları Enstitüsü’nden aldığımız verilere dayanarak geliştirdiğimiz bu uygulama en azından insanlara mahalle bazında bilgi sağlayacak.”

FAY HATLARI VE DEPREM POTANSİYELİ DE EKLENECEK

Fay hatlarını ve olası deprem büyüklüklerini uygulamaya eklemek için çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Açıkgöz, “Zemin bilgi sorgulaması birinci aşama. Şu anda ekibimizle ikinci aşama üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada, insanlar bölgedeki fay hatlarını görebilecekler ve bu fay hatlarının kaç büyüklükte deprem üretebileceğini, en son ne zaman kırıldığını ve o zamandan bu yana ne kadar enerji biriktirdiğini görebilecekler. Bu çalışmayı bu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Deprem Bilgi Sistemi Ücretsiz Hizmette!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin