1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Paketinde Bahşiş Gelirleri ve Motokurye Faaliyetlerine Yönelik Değişiklikler Geliyor!

Vergi Paketinde Bahşiş Gelirleri ve Motokurye Faaliyetlerine Yönelik Değişiklikler Geliyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulleri ile ilgili değişiklikleri içeren vergi paketi çalışmalarını sürdürüyor. Vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri de dikkate alınarak, yeni vergi getirilmeyecek ancak mevcut vergilendirme usullerinde bazı iyileştirmeler yapılacak.

Bahşiş gelirleri konusunda Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yeme içme hizmeti sunan işletmelerde toplanan bahşişler işveren tarafından çalışanlara dağıtıldığında, bu ödemeler ücret matrahına dahil edilerek gelir vergisine tabi tutuluyor. Ancak ödemenin banka veya kredi kartı ile yapılması durumunda, bahşiş miktarı yeme içme hizmeti bedeline dahil edilerek KDV’ye tabi tutuluyor. Bu durumu düzeltmek amacıyla bahşiş ödemelerinin ayrı olarak gösterilmesi ve çalışanlara tamamen dağıtılması öngörülüyor.

Bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi şartıyla ücret niteliğinde kabul edilmesi ve bu ödemelerin KDV’ye tabi tutulmaması planlanıyor. Yeme içme sektörüne hizmet veren işletmelerin yanı sıra otel ve konaklama işletmeleri de düzenlemeden etkilenecek. Konuyla ilgili olarak iş ve sosyal güvenlik mevzuatında da destekleyici düzenlemeler yapılacak.

Motokurye faaliyetlerinde de benzer bir düzenleme yapılacak. Ticari kazanç olarak vergilendirilen motokuryelerin basit vergileme usulüne geçmeleri planlanıyor. Bu sayede motokuryelerin defter tutma, belge düzenleme gibi yükümlülükleri olmayacak ve elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesi kolaylaşacak. Ayrıca, KDV’den de istisna tutulacaklar.

Bu düzenlemelerle hem bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi kolaylaşacak hem de motokurye faaliyetlerinde vergi uygulamaları basitleştirilerek sektörün büyümesine destek olunacak. Tüm bu değişiklikler vergi paketi içerisinde yer alacak ve sektör temsilcilerinin talepleri dikkate alınarak şekillendirilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vergi Paketinde Bahşiş Gelirleri ve Motokurye Faaliyetlerine Yönelik Değişiklikler Geliyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin