1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. ZBEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’deki Her Noktanın Zemin Bilgilerini Gösteren Yeni Uygulamayı Tanıttı!

ZBEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’deki Her Noktanın Zemin Bilgilerini Gösteren Yeni Uygulamayı Tanıttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi’nde Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye genelinde her noktanın zemin bilgilerini gösteren bir ‘Deprem Bilgi Sistemi’ geliştirdi. Bu uygulama, Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerini kullanarak, 925×740 metrelik alanlardaki zemin yapılarını gösteriyor. Ticari veya kötüye kullanıma engel olmak amacıyla günde 5 tıklama hakkıyla sınırlandırılan uygulama, vatandaşların ücretsiz olarak erişebileceği www.deprembis.com.tr adresi üzerinden hizmet veriyor.

Prof. Dr. Kutoğlu, depremlerin sürekli gündemde olduğunu ve vatandaşları endişeye sevk ettiğini belirtiyor. Medyada çıkan deprem haberlerinde belirli illerin, ilçelerin ve mahallelerin isimlerinin geçmesinin vatandaşlarda zemin konusunda kuşku oluşturabileceğini söylüyor. Bu nedenle, vatandaşlara doğru bilgi sunabilmek amacıyla zemin durumlarını kolayca öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama geliştirmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

Uygulama, Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerinden yararlanılarak oluşturulmuş ve vatandaşların kendi adreslerini girerek ya da konum bilgilerini paylaşarak zemin bilgilerini öğrenmelerini sağlıyor. Vatandaşlar, artık evlerinin bulunduğu yer veya satın almak istedikleri bölge hakkında zemin durumuyla ilgili bilgi alma kolaylığına erişebilecekler. Bu bilgileri öğrenmek için herhangi bir ücret ödemeleri gerekmiyor ve sadece web sitesine giriş yaparak bilgilere ulaşabiliyorlar.

Prof. Dr. Kutoğlu, uygulamaya fay hatları ve muhtemel deprem büyüklüklerini eklemek için çalıştıklarını belirtiyor. Zemin bilgileri sorgulama aşamasını birinci faz olarak görürken, ikinci aşamada fay hatları ve bu fayların oluşturabileceği deprem büyüklüklerini vatandaşların görüntüleyebileceği bir yapı üzerinde çalıştıklarını dile getiriyor. Bu çalışmaların önümüzdeki yıl tamamlanması hedefleniyor ve vatandaşların daha kapsamlı ve detaylı bilgilere erişebilmeleri amaçlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ZBEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’deki Her Noktanın Zemin Bilgilerini Gösteren Yeni Uygulamayı Tanıttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin