1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Konut Kira Fiyatları Patladı! Tavan Kalkıyor, Peki Sonuç Ne Olacak?

Türkiye’de Konut Kira Fiyatları Patladı! Tavan Kalkıyor, Peki Sonuç Ne Olacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa İstatistik Ofisi’nin raporuna göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Türkiye’deki konut kira artışı yüzde 125,10 ile Avrupa Birliği ülkeleri ve aday üye ülkeler arasında en yüksek seviyedeydi. Bu artışı yüzde 12,80 ile Macaristan izledi. Türkiye’de kiralardaki artışları kontrole almak amacıyla 8 Haziran 2022’de kiralara getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 7409 sayılı Kanun ile yürürlüğe girmişti. Bu uygulama, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların belirli bir oranı geçemeyeceğini belirtiyordu.

Bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2023’te dolmuş ve bir yıl daha uzatılmıştı. Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının iki yıllık döneminde Türkiye genelinde kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 artış gösterdi. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın 1 Temmuz 2024’te sona ermesi durumunda kiralardaki artış oranının yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacağını açıkladı. Mayıs ayı TÜFE’nin yüzde 75,45 olması nedeniyle dezenflasyonun başladığı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın devam etmeyeceğini ve kiralardaki artışın enflasyon oranına göre belirleneceğini ifade etti. Ancak, konut kira fiyatlarındaki yüzde 125,10’luk artışın bu durumu nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlik devam ediyor. Emlakçı Munise Akpınar, kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalara dikkat çekerek, barınma sorununun devam ettiğini ve kiracı talebinin arttığını belirtti. Ev sahiplerinin kira fiyatlarına zam taleplerinin yükselmesiyle birlikte, konut piyasasında belirsizlikler devam etmektedir. Bu durumun çözümüne ilişkinolarak vatandaşların ev sahibi olamamasının etkisinin tartışıldığı belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Konut Kira Fiyatları Patladı! Tavan Kalkıyor, Peki Sonuç Ne Olacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin