1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarihi ihracat rekoru kırılırken, sektörler neden kan kaybediyor?

Tarihi ihracat rekoru kırılırken, sektörler neden kan kaybediyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayıs ayında Türkiye’nin ihracatında tarihi bir rekor kırılarak 24.1 milyar dolarlık bir rakam elde edildi. Ancak, deri, hazır giyim, cam ve çimento sanayi gibi emek yoğun sektörlerde düşüş yaşandı. Özellikle, yüksek üretim maliyetleri ve rekabetçilikten uzak olan sektörlerin kur seviyesi nedeniyle gerilediği görüldü. Yılın ilk 5 ayında en büyük kayıp yüzde 24.6 ile deri ve deri mamulleri sektöründe yaşandı. Bu sektör, geçen yıla göre ihracat gelirinin dörtte birini kaybetti.

Zeytin ve zeytinyağı sektörü yüzde 24.2, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yüzde 11.1, mücevher sektörü yüzde 8.6 ve çimento cam seramik sektörü yüzde 7.4 kayıp yaşadı. Mayıs ayında ise en büyük ihracat kaybı yine zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşandı. Yabancılar üzerinden alınacak vergilerle Türkiye’nin 200 milyar TL’lik bir gelir elde etmesi bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek maliyetlerin emek yoğun sektörleri zorladığını ve döviz gelirinin azaldığını belirtti. Üretim maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların sektörleri olumsuz etkilediği açıklandı. Göre, son aylarda üretici fiyatları artarken dolar kuru geriledi. Kilogram birim ihracat değeri 1.43 dolar olarak belirlendi. Pariteden kaynaklı yaşanan 77 milyon dolarlık bir kayıp mevcut.

Asgari kurumlar vergisi uygulaması ile ilgili çalışmalar devam ederken, Türkiye’nin dijital platformlardan da vergi almaya başlayacağı aktarıldı. Vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, bu yeni düzenleme ile yıllık olarak bütçeye 200 milyar TL’lik bir gelirin sağlanabileceğini belirtti. Google, Netflix, Microsoft gibi küresel dijital platformların da artık Türkiye’de kurumlar vergisi ödeyeceği vurgulandı. Yüzde 15 olarak belirlenen bir vergi oranıyla yabancı şirketlerden toplanacak vergilerin Türkiye ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi ihracat rekoru kırılırken, sektörler neden kan kaybediyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin