Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) verilerine göre, 2023 yılında yurt dışı çıkış harçlarından 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir elde edildi. Ancak yurt dışı çıkış harçlarının 15 TL’lik bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.
GİB’in internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, yurt dışı çıkış harcının yeni bir düzenlemeyle artırılması gündemde. Gelecek vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcı için önemli bir zam planı bulunuyor. Yurt dışına çıkış harcı mevcut durumda 150 TL olarak alınıyor ancak bu miktarın 3.000 TL’ye kadar yükseltilmesi planlanıyor.
Hükümetin yakın zamanda TBMM’ye sunmayı planladığı vergi paketinde yurt dışı çıkış harcının 3.000 TL’ye çıkarılması önerisi bulunuyor. Ancak bu rakamın netleşmediği belirtiliyor. Vergi düzenlemelerinde kullanılacak olan bu artışın Turizm sektöründen tepki almaya başladı. Yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 3.000 liraya çıkarılması planı, birçok kesim tarafından eleştiriliyor.
Turizm sektörü ise bu artışın ekonomiye olumsuz etkileri olabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Özellikle güneydoğu illerinde günübirlik ticaret yapan kesimlerin ise bu durumdan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekiliyor. Şırnak Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, yurt dışı çıkış harcındaki olası artışın şehrin ekonomik dengeyi olumsuz etkileyeceğini vurguluyor ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunuyor. Başkan Yıldırım, bu artışın gençlerin en büyük gelir kaynağı olan günübirlik ticareti olumsuz etkileyeceği uyarısını yapıyor.
Öte yandan, İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu, yurt dışı çıkış harcının kaldırılması için bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sunmuş durumda. Vergi düzenlemelerine yönelik tartışmaların devam etmesi bekleniyor.