1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gaziantep’te Antep Fıstığı Üreticileri Endişeli: Beyaz Sinek Tehlikesi Büyük!

Gaziantep’te Antep Fıstığı Üreticileri Endişeli: Beyaz Sinek Tehlikesi Büyük!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, Antep fıstığında ‘var yılı’ olduğunu ve bölgede 400 bin ton rekolte beklendiğini açıkladı. Yiğit, iklim değişikliklerinin fıstık ağaçlarına zarar verdiğini belirtirken, üreticilerin en büyük endişesinin ‘beyaz sinek’ olduğunu vurguladı. Beyaz sineğin ağaçlara zarar verdiğini ve bu durumun ilerleyen yıllarda ciddi verim kaybına neden olabileceğini söyledi.

Antep fıstığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olarak bilinir. Bu yıl ‘var yılı’ olarak adlandırılan dönemde bölgede 400 bin ton fıstık rekoltesi bekleniyor. Gaziantep’te ise 80 bin ton fıstık hasatı öngörülmektedir. Fıstık ağaçlarının sıcak iklim şartlarına alışık olmasına rağmen, son zamanlarda yaşanan iklim değişikliklerinin ağaçlara zarar verdiğini dile getiren Yiğit, geçen yılın ‘yok yılı’ olduğunu ve bu yıl yüksek bir rekolte beklentisi olduğunu belirtti.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit’in verdiği bilgilere göre geçen yıl 140 bin ton olan toplam fıstık rekoltesinin bu yıl 400 bin tonu aşması beklenmektedir. Gaziantep’te ise rekoltenin 70-80 bin ton arasında olması öngörülmektedir. Yiğit, soğuk hava şartlarının olmaması durumunda rekoltenin daha da yüksek olabileceğini ifade etti. Ağaçlarda seyreltme ve karartma sorunlarının yaşandığını aktaran Yiğit, en büyük sıkıntının beyaz sinek olduğunu belirtti.

Beyaz sineğin fıstık ağaçlarına ciddi zarar verdiğini aktaran Yiğit, iklim değişikliği nedeniyle ağaçların strese girdiğini ve bu durumun verim kaybına yol açabileceğini söyledi. Fıstık ağaçlarının her yıl ‘var’ ya da ‘yok’ yılı geçirdiğini belirten Yiğit, bu yılın ‘var yılı’ olduğunu ve ağaçların güzel ve sağlıklı fıstıklar verdiğini dile getirdi. Ancak, beyaz sinek gibi sorunların çözülmemesi durumunda ilerleyen yıllarda ciddi verim kayıpları yaşanabileceğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gaziantep’te Antep Fıstığı Üreticileri Endişeli: Beyaz Sinek Tehlikesi Büyük!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin