1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. AKPM, Maraş’ın Geri İadesini Talep Etti!

AKPM, Maraş’ın Geri İadesini Talep Etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 20 Temmuz Barış Harekatının 50. yıldönümüne yaklaşırken aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) “Hayalet Kent” olarak bilinen Maraş’ın “meşru sahiplerine iade edilmesini” talep etti. Karar metni, 13’e karşı 51 oyla kabul edildi. Rumlar, bu kararın ardından Birleşmiş Milletlerden Maraş’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne devrini talep etmek için hazırlıklara başladılar. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası kapalı kalan ve 2020’de sivil ziyaretlere açılan Maraş için BM Güvenlik Konseyi, bölgenin BM kontrolüne devredilip eski sakinleri ve mirasçılarının yeniden yerleştirilmesini istemişti. Maraş, Barış Harekatı öncesi çoğunlukla Rum ve İngiliz nüfusa ev sahipliği yapıyordu.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Namık Tan, Rumların Maraş’ın 2020’de ziyarete açılmasını fırsat bilerek Türkiye’yi rahatsız etmeyi hedeflediğini belirtti. Tan, alınan kararın Maraş’ta eski statüye dönülmesine ya da iadenin gerçekleşmesine yol açmayacağını, ayrıca 1974 öncesinde bölgede bulunan 3. ülke vatandaşlarının da mülk sahipleri olduğunu vurguladı. Maraş konusundaki karara itiraz ettiklerini ve muhalefet şerhi yazarak ret oyu kullandıklarını ifade eden Tan, AKPM’de dengelerin farklı işlediğini belirtti.

1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçen Maraş, yerleşime kapatılmıştı. 2020’de Türkiye’nin desteğiyle sivil ziyaretlere kısmen açılan bölge, Avrupa Birliği ve BM’nin tepkisine neden olmuştu. Maraş’ın sahil kesimi ve bazı caddeleri gün içinde halkın kullanımına açık olup, plaj olarak hizmet vermekte ve denize girilebilmektedir.

Maraş, KKTC’nin Mağusa şehrinde yer alan ve 4 bin 500 dönümlük alan ile 8 kilometrelik sahil şeridini kapsamaktadır. Bir zamanlar dünyaca ünlü isimlerin ve İngiliz kraliyet ailesi üyelerinin tatillerini geçirdiği Maraş, şu an harabe halindedir. Bölgenin eski günlerine dönebilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Maraş’ta uluslararası şirketlere ait 105 otel, 3 bin ticari işletme, 99 eğlence merkezi, 4 bin 649 yazlık konut, 21 banka ve 24 tiyatro ve sinema binası bulunmaktaydı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKPM, Maraş’ın Geri İadesini Talep Etti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin