1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul’da Enflasyon Hız Kesmiyor! Haziran Ayında Fiyatlar Yine Arttı!

İstanbul’da Enflasyon Hız Kesmiyor! Haziran Ayında Fiyatlar Yine Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2024 yılı Haziran ayı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi verilerini açıkladı. Haziran ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,42, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 3,85 oranında arttı. 2023 Haziran ayına göre 2024 Haziran ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 82,14, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 60,49 olarak gerçekleşti.

Haziran 2024’te Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Konut Harcamalarında yüzde 8,01, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 4,06, Gıda Harcamaları grubunda 2,66, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları grubunda 2,50, Giyim Harcamaları grubunda yüzde 2,41, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 1,50, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,54 artış izlendi; Diğer Harcama grubunda artış gözlenmedi. Haziran 2024’te Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Kimyevi Maddeler grubunda yüzde 14,63, Mensucat grubunda yüzde 8,05, İşlenmemiş Maddeler grubunda yüzde 7,37, Yakacak ve Enerji Maddeleri grubunda yüzde 3,74, İnşaat Malzemeleri grubunda yüzde 3,06, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 1,84 artış; Madenler grubunda yüzde -1,38 azalış izlendi.

İstanbul’da geçen sene aylık enflasyon yüzde 3,46, yıllık enflasyon yüzde 55,19 olarak gerçekleşmişti. Mayısta aylık enflasyon yüzde 3,59, yıllık yüzde 82,20 olurken, haziranda altı aylık enflasyon yüzde 29,71 olarak hesaplandı. Ancak, hükümetin “mayıstan sonra enflasyon yavaşlayacak” vaadi gerçeğe dönüşmedi ve haziranda fiyat artışları hız kesmeden devam etti. TÜİK’in mayıstaki aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45’lik tüketici enflasyonu verisi sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hesabından yaptığı paylaşımda “En kötüsü geride kaldı. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz.” demişti. Ancak, İTO hesaplamalarına göre haziran sonuçları Şimşek’in öngörülerini doğrulamadı ve güveni düşük olan TÜİK verilerinin açıklanması bekleniyor.

Sonuç olarak, İstanbul’da Haziran ayında enflasyonun beklenenden daha yüksek bir seviyede gerçekleştiği ve fiyat artışlarının devam ettiği görülmektedir. TÜİK verilerinin açıklanmasıyla birlikte, resmi enflasyon rakamlarının netlik kazanması ve ekonomi üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’da Enflasyon Hız Kesmiyor! Haziran Ayında Fiyatlar Yine Arttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin