İyi Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Kayseri’de başlayan ve farklı illere yayılan sığınmacı karşıtı eylemler ve Suriye’deki duruma ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Zorlu, Suriye sahasında yaşanan olaylara ilişkin Türkiye’nin yanlış tercihleri sebebiyle ortaya çıkan güç ve çıkar paylaşımını eleştirdi. Ayrıca, Türkiye’deki sığınmacı sorununa odaklanarak, hükümetin ve vatandaşların bu yükü kaldıramadığına dikkat çekti.
Zorlu, Kayseri’de yaşanan olayların temel nedenlerini 3 ana başlık altında açıkladı. İlk olarak, 13 yıldır uzayan geçici koruma uygulamasının sona ermesi gerektiğini belirtti. İkinci sebep olarak ise, vatandaşların ve devletin bu yükü artık kaldıramaması ve halk arasında genel bir kanaat haline gelmesini gösterdi. Üçüncü olarak da, eleştiriler ve kaygıları dile getiren vatandaşların baskı altına alınmaya çalışılmasını eleştirdi. Zorlu ayrıca, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na atıfta bulunarak, Türkiye’nin sığınmacı sorununu Avrupa Birliği ile birlikte ele alması gerektiğini vurguladı.
Zorlu’nun Meclis’e sunduğu kanun teklifi önerileri arasında, geçici koruma statüsünün 1 yıl olduğu ve en fazla 2 yıl daha uzatılabileceği belirtildi. Ayrıca, Türkiye’de bulunan kaçak sığınmacıların geri gönderilmesi için 10’ar bin kişilik 20 geri kabul merkezi kurulması önerildi. Geçici koruma statüsü verilen kişilerin sınır illerinde barındırılabileceği de teklif edildi. Ayrıca, güvenlik veya kamu düzeni nedeniyle statüsü kaldırılan kişilerin Türkiye’den ayrılması gerektiği vurgulandı.
Zorlu, tüm siyasi partilerin bu konuyu ele alarak ortak bir çözüm bulabileceğine inandığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beşar Esad ile görüşme sözünü olumlu karşıladığını ve bu doğrultuda Meclis’te yapılacak tartışmanın önemine değindi. Zorlu, önerilerinin, Türkiye ve Suriye arasında yeniden görüşmelerin gündeme geldiği bu dönemde önemli olduğunu ve millet olarak bir araya gelerek bu konuda kararlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.