Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yayımlanan “Finansal Güvenliğinizi Artıracak Davranış Önerileri” adlı infografik çalışmada, dolandırıcılık vakası mağduru olmamak için alınması gereken önlemlere dikkat çekildi. Kullanıcıların, alışkanlıklarını değiştirerek güvenliklerini artırabilecekleri belirtildi.
İnfografik çalışmasında yer alan önerilere göre, kullanıcıların, SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimlerdeki bağlantılara/linklere kaynağından emin olmadan tıklamamaları ve bankanın resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapmaları gerekiyor. Bir “tık” ile sahte sitelere veya virüslere yönlendirilebileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca banka hesaplarının başkalarına kullandırılmaması tavsiye edildi. Yasa dışı faaliyetlerde kullanılan hesaplar için ağır cezaların olduğu hatırlatıldı.
İnfografik çalışmasında, şifrelerin kimseyle paylaşılmaması gerektiği vurgulandı. Sahte kimliklerle şifre ve kişisel bilgilerin talep edildiği durumlarda itibar edilmemesi gerektiği belirtildi. Güvenli olmayan mobil uygulamalardan kaçınılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca bankalarca yapılan güvenlik duyurularının takip edilmesi ve güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi önerildi.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, cihaza yüklenen uygulamaların izinlerinin kontrol edilmesiydi. Güvenilir kaynaklardan indirilmeyen uygulamaların kişisel bilgileri ele geçirebileceği uyarısı yapıldı. Bankacılık uygulamalarının resmi mağazalardan indirilmesi tavsiye edildi. Belinmeyen kaynaklardan uygulama indirilmemesi gerektiği belirtildi.
Banka hesaplarında kullanılan şifrelerin diğer platformlarda da kullanılmaması gerektiği vurgulandı. Daha az güvenli sitelerde şifrelerin ele geçirilebileceği uyarısı yapıldı. Güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapılmaması ve banka hesap özetlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi önemle vurgulandı. Şüpheli durumlarda bankayla iletişime geçilmesi önerildi.
TBB’nin yayımladığı infografik çalışması, finansal güvenliğin artırılabilmesi için alınması gereken önlemlere dikkat çeken bir rehber niteliğindeydi. Kullanıcıların güvenliğini sağlamak adına alınabilecek basit önlemler üzerinde duruldu ve finansal güvenliğin korunmasına yönelik bilinçlendirme yapıldı.