İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından haziran ayı için açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, 51,6 değerine ulaştı. Bu endeks, Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında faaliyet koşullarını ölçerek ihracat iklimindeki iyileşmeyi gösteriyor. Endeks, 50’nin üzerinde ölçüldüğünde bir iyileşme olduğunu, 50’nin altındaysa ise bir bozulma olduğunu belirtiyor. Haziran ayında endeksin 50’nin üzerinde olması, Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının altıncı ay üst üste iyileştiğini gösteriyor. Ancak mayıs ayına göre endeksin 51,6’ya düşmesi, ihracat iklimindeki güçlenmenin biraz yavaşladığını gösteriyor.
Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD’de ekonomik aktivitelerde önemli artışlar yaşandı. BAE’de üretim artışı bir buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen hızını korurken, ABD’de ekonomik aktiviteler Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. En büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ise ekonomik faaliyet mayısta bir artış gösterdikten sonra haziranda biraz düşüş kaydetti. Diğer Avrupa ülkeleri olan İtalya, İspanya, Hollanda ve Fransa’da da üretim artışı, bir düşüş veya hız kesme yaşandı.
Avrupa dışındaki ülkelerde ise Birleşik Krallık’ta güçlü bir ekonomik artış yaşanırken birlikte büyüme ise düşük seviyede kaldı. Orta Avrupa ülkeleri Polonya, Çekya ve Romanya’da ise imalat sanayi üretiminde azalma veya düşüş yaşandı. Rusya’da da ekonomik aktivite azaldı ve en hızlı üretim artışı Katar’da gerçekleşti.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, haziran ayındaki verilerin genel olarak olumlu olduğunu belirtti ancak Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın hız kaybetmesi nedeniyle büyümenin yavaşladığını ifade etti. Temmuz ayındaki PMI verilerinin takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak Avrupa ekonomisindeki durumun geçici bir fren ya da uzun süreli bir yavaşlama olup olmadığına dair ipuçları vereceğini belirtti.