Güney Koreli teknoloji devi Samsung’ta çalışan 6 bin 500’den fazla işçi, ücret ve çalışma koşulları nedeniyle greve gitti. Güney Koreli şirketin işgücünün dörtte birinin örgütlü olduğu ve 30 binden fazla üyesi bulunan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası’na bağlı işçiler bugün greve gitti. Sendika üyeleri, Samsung’un 55 yıllık tarihinde ilk kez haziran ayı başında topluca bir günlük yıllık izin kullanmışlardı.
Sendika, Samsung’un işçi faaliyetlerine saygı göstermesini, ikramiyeleri iyileştirmesini ve tatil ödeneklerini arttırmasını talep ediyor. NSEU üyelerinin sadece yüzde 20’sinin katıldığı eylem, sendikaların daha sert olduğu Hyundai Motor gibi diğer büyük Kore şirketlerindeki grevlere kıyasla daha zayıftı. Gözlemciler ise sayının sendikanın ve kamuoyunun beklediğinden daha yüksek olduğunu söyledi.
Üç günlük eylem, Samsung’un özellikle ChatGPT gibi yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan çiplerin üretimindeki rekabet gücüne ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Sendika, Samsung’un çip üretim operasyonlarında bir miktar aksama beklerken, greve katılan 6 bin 500 işçinin beklenenden daha fazla olduğunu ve bunların 5 bininin çip alanında çalıştığını iddia etti. Samsung ise operasyonlarının etkilenmediğini söyledi.
Sendika, şirketin taleplerini kabul etmemesi halinde önümüzdeki hafta beş günlük bir grev yapma tehdidinde bulundu. Sendika lideri Son Woo-mok, Seul’de Samsung’un genel merkezinin önünde düzenlenen mitingde “Bunu çaresizlikten yapıyoruz. Şirket değişene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Şirketin işçi hakları ile ilgili kötü bir şöhreti bulunuyor. Öte yandan Başkan Lee Jae-yong’un 2020’de şirketin sendikasızlık politikasına son vereceğini açıklamasından bu yana sendika üyeliği hızla artmıştı.
Şirket, yapay zeka ürünlerine yönelik güçlü talep sayesinde Nisan-Haziran döneminde faaliyet kârını artırarak 10,4 milyar Won’a (7,5 milyar dolar) yükseltmişti. Samsung hisseleri ayrıca bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 10 değer kazanmıştı. grev hareketi sırasında şirketin bu şekilde finansal büyümesini ve operasyonlarını olumlu bir şekilde sürdürmesine rağmen, işçilerin hakları ve çalışma koşullarına dair taleplerin karşılanması için mücadele devam etmekte. Samsung’un bu tip grevlerle yüzleşmesi ve çözüm bulması, şirketin gelecekteki ilişkileri ve faaliyetleri açısından da belirleyici olacaktır.