1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’dan Çarpıcı Açıklamalar: Enflasyon İçin “Van’daki Domatesle Etiler’deki Aynı Olur mu?” Sorusu!

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’dan Çarpıcı Açıklamalar: Enflasyon İçin “Van’daki Domatesle Etiler’deki Aynı Olur mu?” Sorusu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi haber müdürleriyle bir araya gelerek, enflasyon sepetindeki madde fiyatları, endeks farklılıkları ve fiyat artışlarına etki eden faktörler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarındaki madde fiyatlarının neden açıklanmadığına ilişkin eleştirilere “TÜFE’yi Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplıyoruz. Bu sonuçları en erken açıklayan ülkelerden biriyiz. TÜFE, yaklaşık 300 bini marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluşuyor.” şeklinde yanıt verdi.

Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarının açıklanma tarihinin ayın 3’ünde olduğunu belirterek, madde sepetinin ağırlıklı ortalama fiyatlarının alınıp toplulaştırılarak enflasyon hesaplamasının yapıldığını ifade etti. Örneğin, Van’daki bir domates ile İstanbul Etiler’deki bir domatesin fiyatının aynı olamayacağını ve bu nedenle fiyatların ağırlıklı ortalamalarının kullanıldığını vurguladı. Çetinkaya ayrıca, madde sepetinin gizlenmediğini, yayımlanmayan tabloların madde fiyatlarına ilişkin olduğunu ve bu fiyatların göstergeniteliği taşımadığı için artık yayınlamadıklarını açıkladı.

ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına da değinen Çetinkaya, ENAG’ın metodoloji dokümanında hesaplamalarda geçerli olan yöntem ve uygulamaları paylaşmadığını ve yayımladıkları rakamların gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu belirtti. TÜİK ile ENAG arasındaki farkları örneklerle açıklayarak, ENAG’ın kira fiyatları hesaplamalarının doğru olmadığını ifade etti. Çetinkaya ayrıca, Türkiye’deki şirketlerin enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu ve fahiş fiyat artışlarının sebebinin şirket karları olduğunu belirtti.

Çetinkaya, TÜFE’nin, Eurostat standartlarına uyumlu olarak hesaplandığını ve dünyada enflasyonun nasıl hesaplandığına ilişkin örnekler verdi. Ayrıca, TÜİK’in IMF ve derecelendirme kuruluşları tarafından incelendiğini ve hesaplamalarının doğruluğunun teyit edildiğini aktardı. Son olarak, memur zamlarının haziran ayındaki TÜFE rakamlarını etkilemeyeceğini ve kurların enflasyon üzerindeki etkisine değindi. Çetinkaya, Türkiye’deki enflasyonun diğer ülkelerle kıyaslandığında benzer seviyelerde olduğunu ve TÜFE ile diğer endeksler arasındaki farkların normal olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’dan Çarpıcı Açıklamalar: Enflasyon İçin “Van’daki Domatesle Etiler’deki Aynı Olur mu?” Sorusu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin