“Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü’ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge, 11 Temmuz 1995’te yaşanan ve 8 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, Avrupa tarihinde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 23 Mayıs 2024 tarihli kararıyla 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatılan genelgede, uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan mahkum olanları yücelten eylemlerin kınandığı ve soykırımın inkarının, çarpıtılmasının ve benzer olayların önlenmesi için uygun programların eğitim müfredatına dahil edilmesinin tavsiye edildiği belirtildi.
Genelgede, “Srebrenitsa’daki soykırım kurbanlarının anısına düzenlenecek özel anma etkinlikleri ile 11 Temmuz’un ‘Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü’ olarak ülkemizde de yad edileceği” ifade edildi. Bu etkinlikler Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek ve her türlü destek ve yardımın sağlanması için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına çağrıda bulunuldu.