Bakan İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Ulusal Su Kurulu’nun ikinci toplantısında konuşma yaptı. Küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarına yönelik tehditlerine dikkat çeken Yumaklı, doğa dostu teknolojiler geliştirerek su kaynaklarını doğru bir şekilde yönetmenin önemine vurgu yaptı. Dünya Kaynakları Enstitüsü tarafından 2023 yılı değerlendirmelerinde ülkenin en fazla su kıtlığı riski taşıyan 25 ülke arasında yer aldığını belirtti.
Yumaklı, “Suda sıfır kayıp” ilkesiyle hareket ettiklerini ve su kaynaklarını ulusal bilinçle koruyup yönetmek için başlattıkları “Su Verimliliği Seferberliği”ni kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti. Tarımsal üretim planlamasında suyu merkeze alan yaklaşımlarla gıda arz güvencesini sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Yumaklı, eylül ayından itibaren bitkisel üretimde planlı üretim uygulamalarını hayata geçireceklerini açıkladı. Ayrıca, sulama otomasyonu yatırımlarını artırarak tarımda israfı ve kayıpları önleyerek tarımsal verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Ülkenin su kaynaklarının akılcı bir şekilde yönetilmesi amacıyla havza ölçekli yönetim yaklaşımını benimsediklerini belirten Yumaklı, Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı ile Marmara Havzası Taşkın Yönetim Planı’nın onaylanmasının gündemde olduğunu ifade etti. Ayrıca taşkın riski yüksek bölgelerde TATUS’un kurulumuna devam ettiklerini ve 2028 yılına kadar ülke genelinde bu sistemin kurulmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını aktaran Yumaklı, 2030 ve 2050 yıllarına yönelik su verimliliği hedeflerini belirlediklerini paylaştı. İçme suyu sistemlerindeki kayıpları düşürmeyi hedeflediklerini belirten Yumaklı, su tüketimini azaltarak, tarımsal sulama randımanını yükselterek ve endüstriyel su kullanımını azaltarak su verimliliğini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Su ve Taşkın kanunları taslaklarının yasalaşmasıyla bütüncül bir su yönetimine gideceklerini söyleyen Yumaklı, sürdürülebilir su politikasının temel prensiplerini belirleyeceklerini açıkladı. Ayrıca, taşkın ve kuraklık risklerinin yönetimini afete dönüşmeden önce gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Su yönetiminin önemine vurgu yaparak, Ulusal Su Kurulu’nun su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi için uygun bir karar alma yapısına sahip olduğunu ifade etti. Gelecekte atılacak adımları değerlendirerek yeni kararlar alacaklarını dile getirdi.