Avrupa Birliği’nin, Kırım ve Sivastopol’u yasa dışı olarak ilhak etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların süresinin uzatıldığı açıklandı. AB Konseyi, AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı kısıtlayıcı tedbirlerin 23 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. Bu kararla, AB vatandaşlarının ve şirketlerinin Kırım ve Sivastopol bölgelerindeki faaliyetleri sınırlandırılmaya devam edecek. Kırım ve Sivastopol’dan AB ülkelerine ürün ithalatına izin verilmeyecek ve AB vatandaşları bu bölgelere yatırım yapamayacak.
Özellikle enerji, ulaşım ve telekomünikasyon sektörlerinde kullanılacak bazı ürün ve teknolojilerin ihraç edilmesi de yasaklanmış durumda. Yaptırımlar kapsamında, petrol, doğal gaz, madencilik faaliyetleri ve üretim için gerekli teknolojilerin de Rusya’ya sağlanması ve destek verilmesi yasaklanmış durumda. Rusya, 2014 yılında Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ve Sivastopol şehrini yasa dışı olarak ilhak etmişti, bu durum üzerine AB, ABD ve diğer bazı ülkeler Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
Bu süreçte, Rusya’nın Kırım ve Sivastopol’u yasa dışı olarak ilhak etmesi, uluslararası toplumda büyük tepki çekmiş ve AB ile ABD başta olmak üzere birçok ülke Rusya’ya karşı kısıtlayıcı tedbirler almıştı. Bu tedbirler arasında, Kırım ve Sivastopol’dan AB ülkelerine yapılan ithalatın durdurulması, bu bölgelere yatırım yapılmasının yasaklanması, enerji ve madencilik sektörlerinde kullanılacak teknolojilerin Rusya’ya ihraç edilmesinin durdurulması gibi önlemler bulunuyor.
AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını uzatması, Kırım ve Sivastopol’un yasa dışı ilhakını tanımayan AB’nin bu konudaki tutumunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Uluslararası camiada da bu adım destek görürken, Rusya’nın bu yaptırımlara nasıl bir karşılık vereceği ise merak konusu olarak duruyor. Gelecekte AB’nin Rusya’ya karşı uygulayacağı politikaların nasıl şekilleneceği de, bu yaptırımların uzatılmasıyla birlikte daha da önem kazanmış durumda.