Avrupa Birliği (AB), aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ile işbirliği konusunda “işbirliğine dayalı, aşamalı ve orantılı ilişkiler kurmaya” hazır olduğunu yeniden vurguladı. Bu açıklama, AB üyesi ülkelerin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlarının, 2023 yılının son toplantısı için Brüksel’de bir araya geldiği sırada yapıldı.
Toplantının sonuç bildirgesinde “genişleme” bölümünde Türkiye’ye de yer verilerek, Doğu Akdeniz’de istikrarlı ve güvenli bir ortamın sağlanmasının stratejik bir çıkar olduğu ifade edildi. Ayrıca, bu hedef doğrultusunda Türkiye ile işbirliğine dayalı ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Ekonomik ilişkilerin yanı sıra dış politika ve bölgesel konulardaki diyalogların önemi de belirtilerek, “Konsey, Türkiye ile ortak çıkar alanlarında aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir şekilde ilişki kurmaya hazır olduğunu yineler.” şeklinde bir ifade kullanıldı.
Toplantıda, Türkiye ile katılım müzakerelerinin “fiilen durma noktasına” geldiği yine vurgulandı ve yeni müzakere fasıllarının açılması ya da kapatılmasının gündemde olmadığı belirtildi. Bunun yanı sıra Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler de ele alındı. Son dönemlerde ikili ilişkilerde kaydedilen iyileşmeler ile Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılması konularından memnuniyet duyulduğu ifade edildi ve bu gelişmelerin devam etmesi gerektiği vurgulandı.
Kıbrıs
Genel İşler Konseyi sonuç bildirgesinde Kıbrıs meselesine de önemli bir yer verildi. “Türkiye’nin yapıcı angajmanı, işbirliği alanlarının ilerletilmesinde etkili olacak” ifadesine yer verilerek, AB’nin Türkiye ile işbirliğini geliştirmede Kıbrıs çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılmasına özel önem verdiği belirtildi. AB’nin, Kıbrıs meselesinin Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde çözüm bulmasına tam destek verdiği aktarıldı. Ayrıca, Türkiye’nin bu barışçıl çözüme katkıda bulunmasının önemine dikkat çekildi.
AB, BM Genel Sekreteri’nin çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılması ile ilgili attığı son adımları memnuniyetle karşıladığını belirtirken, BM öncülüğündeki sürecin her aşamasını desteklemek için gereken tüm imkanları seferber etmeye hazır olduğunu ifade etti.
Demokrasi, Rusya, dış politika, göç
Yayınlanan bildiride, Türkiye’deki demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusuna yönelik eleştiriler de yer aldı. İfade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve sivil toplum kuruluşlarına baskı uygulandığı iddiaları dile getirildi. Ayrıca, Türkiye’nin AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasına düşük seviyede uyum sağladığı kaydedildi ve Türkiye’nin dış politikası ile AB öncelikleri arasında bir uyum sağlanmasının öncelik olduğu vurgulandı.
Bildiride, Türkiye’nin göç konusundaki işbirliklerinin 18 Mart 2016’da yapılan mutabakattan bu yana devam ettiği ve Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfuslarından birine ev sahipliği yaptığı konusundaki çabaları takdirle karşılandığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarını ihlal etmeme çabalarının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Girişimi’nde ve Ukrayna-Rusya savaşı bağlamında esir takasında oynadığı rol de vurgulandı.
CERN evrene dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor… |