1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Enerji Enformasyon İdaresi petrol fiyatı tahminlerini aşağı yönlü revize etti!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi petrol fiyatı tahminlerini aşağı yönlü revize etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), 2024 yılı için petrol fiyatı tahminlerini düşürdüğünü duyurdu. EIA’nın “Haziran 2024 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kısıntıları, Brent petrol fiyatlarının yılın ikinci yarısında ortalama 85 dolar seviyesinde kalmasını sağlayacak. Bu dönemde küresel petrol stoklarından daha fazla petrolün piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yılın ilk yarısında günlük 300 bin varil azalan küresel petrol stoklarının, yılın üçüncü çeyreğinden gelecek yılın ilk çeyreğine kadar günlük 600 bin varil azalması öngörülüyor. OPEC+ ülkelerinin üretim artışına başlamasının yanı sıra OPEC dışı ülkelerde devam eden arz artışıyla küresel arzın talebi aşması ve gelecek yıl stoklara katkı sağlaması bekleniyor.

Raporda, uluslararası referans Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının önceki aya göre 8 dolar düşerek 82 dolara gerilediği belirtiliyor. Bu düşüş nedeniyle petrol fiyatlarında aşağı yönlü revizyon yapıldı. Bu yıl için Brent petrolün ortalama varil fiyatının 84,15 dolar olması beklenirken, WTI ham petrolün ortalama varil fiyatının 79,70 dolar olacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl için ise Brent petrolün varil fiyatı 85,38 dolar, WTI ham petrolün ise 80,88 dolar olarak sabit bırakıldı.

ABD’de günlük ham petrol üretiminin bu yıl 13 milyon 240 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam 12 milyon 930 bin varil seviyesindeydi. 2025’te ise üretimin 13 milyon 710 bin varile çıkması öngörülüyor. Küresel petrol arzının bu yıl günlük 102 milyon 570 bin varil, gelecek yıl ise 104 milyon 730 bin varil olacağı tahmin ediliyor. Küresel petrol tüketiminin ise bu yıl günlük 102 milyon 980 bin varil, gelecek yıl 104 milyon 510 bin varil olması bekleniyor.

EIA’nın raporuna göre, petrol fiyatlarındaki düşüş ve arz-talep dengesi gelecek yıla kadar petrol piyasasının seyrini belirleyecek gibi görünüyor. EIA’nın tahminlerine göre, OPEC ve diğer üreticilerin politikalarıyla küresel petrol arzı ve talebi dengede tutulmaya çalışılacak. Bu durum da petrol fiyatlarının seyri üzerinde belirleyici olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD Enerji Enformasyon İdaresi petrol fiyatı tahminlerini aşağı yönlü revize etti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin