1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD Merkez Bankasının Faiz İndirimi Küresel Piyasaları Canlandırdı

ABD Merkez Bankasının Faiz İndirimi Küresel Piyasaları Canlandırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalarda geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte “yumuşak iniş” beklentileri güçlenmiş ve olumlu bir seyir izlenmiştir. Fed, 4 yıl aradan sonra faiz indirerek politika faizini yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmiştir. Açıklamada, ekonomik aktivitenin genişlemeye devam ettiği ancak istihdam kazanımlarının yavaşladığı belirtilmiştir. Enflasyon tahminleri ve büyüme beklentileri düşürülürken işsizlik oranı tahminleri artırılmıştır. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirim kararının iş gücü piyasasındaki güveni yansıttığını ifade etmiştir.

Fed’in faiz indirim kararı sonrasında ABD’de ekonominin nasıl ilerleyeceği değerlendirilmeye devam edilirken, resesyondan kaçınılabileceği ihtimali risk iştahını artırmıştır. Fed’in yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim daha yapması beklenirken piyasalarda 75 baz puanlık bir indirim beklentisi öne çıkmaktadır. Bu nedenle işsizlik verileri ve ekonomik aktiviteye dair sinyaller yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmektedir. Gelecek hafta açıklanacak büyüme verisinin önemi artmıştır.

ABD’de borsalar, Fed’in faiz kararının ardından pozitif bir seyir izlemiş ve endeksler değer kazanmıştır. İşsizlik maaşı başvurularının azalması ve perakende satışlardaki artış beklentilerin üzerinde gelmiştir. Intel, Amazon Web Services ile işbirliğini genişlettiklerini duyurmasıyla hisse değerleri artmıştır. Teknoloji devleri Apple, Meta, Microsoft ve Alphabet’in hisseleri de yükseliş göstermiştir.

Avrupa borsalarında ise Fed’in faiz indiriminin olumlu karşılanmasıyla birlikte alıcılı bir seyir hakim olmuştur. BoE politika faizini sabit tutarken ECB yetkililerinin açıklamaları da dikkat çekmiştir. Avrupa ekonomisindeki belirsizlikler ve enflasyon beklentileri ECB’nin gelecek adımlarını etkileyeceği düşünülmektedir.

Asya borsalarında Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutmasıyla birlikte pozitif bir seyir öne çıkmıştır. Japonya’da TÜFE ve çekirdek TÜFE beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, dış ticaret açığında artış yaşanmıştır. Çin’de ise sanayi üretimi ve işsizlik oranı beklentilerin altında gelmiştir.

Yurt içinde geçen hafta Borsa İstanbul’da yükseliş eğilimi gözlenirken BIST 100 endeksi değer kazanmıştır. Dolar/TL ise bir önceki kapanışın üzerinde kapamıştır. Gelecek hafta içinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri takip edilecektir. Yurt içindeki ve küresel piyasalardaki gelişmeler yatırımcıların dikkatle takip ettiği konular arasındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD Merkez Bankasının Faiz İndirimi Küresel Piyasaları Canlandırdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin