1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. ABD, Nijer’deki Askerlerini Çekecek! Son Tarih 15 Eylül!

ABD, Nijer’deki Askerlerini Çekecek! Son Tarih 15 Eylül!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nijer’deki askeri iş birliği anlaşmasını fesheden ABD, ülkedeki askerlerini eylül ortasına kadar çekeceğini açıkladı. Bu kararın nedeni olarak ülkede yaşanan darbenin ardından yeni yönetimin Rusya ile yakın ilişkilere girmesi olarak belirtildi.

Nijer, yıllar süren sömürgeci zihniyete karşı direniş göstererek Fransa’dan sonra ABD’yi de topraklarından kovdu. Ülke, 17 Mart’ta 12 yıl önce imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini duyurdu ve ABD’li askerlerin bir an evvel ülkeden ayrılmasını talep etti. Nisanda yapılan görüşmeler sonucunda ABD, askerlerini çekeceğini ve Agadez kentindeki insansız hava aracı üssünü kapatacağını kabul etti. Geçen hafta, ABD’den bir heyet, askerlerin çekilme sürecini detaylandırmak üzere Nijer’de Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. ABD ve Nijerli tarafların imzaladığı bildiride, Amerikan askerlerinin en geç 15 Eylül’e kadar ülkeden tamamen ayrılacağı belirtildi.

Nijer’de yaşanan 26 Temmuz 2023 tarihli darbe sonrası Fransız birlikleri ülkeden çekilmiş, ancak ABD ile askeri ilişkiler devam etmişti. Ancak Nijer’in Rusya ve İran ile yakınlaşması ABD’yi rahatsız etmiş ve bu durum askeri ilişkilerin kopmasına neden olmuştu. Darbe sonrası Fransız birliklerinin ardından ABD’nin de askerlerini çekeceği açıklanmıştı. Ülkenin Rusya ve İran ile yakınlaşmasına yönelik iddialar basında geniş yer almıştı. ABD Afrika Komutanlığı heyetinin ziyaretinde Nijer’in İran ve Rusya ile yakınlaşmasından rahatsızlık duyulduğu belirtilmiş ve bu durum askeri yönetimi sinirlendirmişti. Nijer yönetimi, bu görüşmenin ardından ABD ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini duyurdu.

ABD’nin Nijer’deki askeri üssü Niger 201, ülkenin en büyük İHA üssü olarak biliniyor. Yaklaşık 1000 ABD askeri Nijer’de bulunurken, Niger 201 ise ABD’nin Afrika’daki en büyük ikinci üssüdür. Üs, 2019 yılından bu yana yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle hizmet vermektedir. ABD, her yıl üsse bakım için 30 milyon dolar harcamaktadır ve Sahel’deki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak kullanılmaktadır. Nijer ordusuna ait olan üs, ABD tarafından inşa edilmiştir ve 10 yıllığına kiralanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, Nijer’deki Askerlerini Çekecek! Son Tarih 15 Eylül!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin