ABD Ticaret Bakanlığı, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ya da Türkçe adıyla Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi’nin ABD’deki birimine, Arizona‘da yer alan fabrikasında çip üretimi için 6,6 milyar dolar tutarında devlet sübvansiyonu sağlanmasını kesinleştirdi. Bu anlaşma, Nisan ayında duyurulan ön anlaşmanın ardından gelen bağlayıcı bir sözleşme olarak, 2022 yılında başlatılan 52,7 milyar dolarlık geniş çaplı destek programının ilk büyük sübvansiyonu niteliğini taşıyor.
Amerikan politikası açısından dikkat çekici bir durum da, Ocak ayında başkanlık görevine resmi olarak başlayacak olan Donald Trump‘ın TSMC’ye yönelik sübvansiyon programına karşı çıkıyor olması. Bu durum, şirketin Amerika’daki yatırımlarını etkileyebilir. Her ne kadar Trump’ın eleştirileri olsa da, TSMC Nisan ayında yaptığı bir açıklamada ABD’deki yatırımını 25 milyar dolar daha artırarak toplamda 65 milyar dolara çıkarmayı planladığını duyurmuştur. Şirket, 2030 yılına kadar Arizona eyaletinde üçüncü bir fabrika kurma hedefine de ulaşmayı hedefliyor.
Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC, 2028 yılında üretime başlaması beklenen ikinci fabrikasında dünya genelinde en gelişmiş çip teknolojisi olan 2 nanometre teknolojisine sahip çipler üretecek. Şirket, ayrıca Arizona’da “A16” adı verilen en gelişmiş çip üretim teknolojisini kullanma konusunda anlaşma sağlamayı başarmıştır.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, gerçekleştirdiği bir söyleşide, “Bu programa başladığımızda pek çok muhalif, TSMC’nin ABD’de 5 ya da 6 nanometre çip üreteceğini öngörüyordu. Ancak şirket, en sofistike çiplerini aslında burada üretmeye başladı” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Bu durum, TSMC’nin ABD’deki stratejik önemini pekiştirmektedir.
TSMC’ye sağlanan desteklerin arasında 5 milyar dolara kadar düşük maliyetli devlet kredisi de bulunmaktadır. Anlaşma kapsamında, TSMC projenin ana unsurlarını yerine getirdikçe nakit para akışı alacak. Bir üst düzey yetkili, Ticaret Bakanlığı’nın yıl sonuna kadar TSMC’ye en az 1 milyar dolar sağlamayı beklediğini belirtmiştir. Bu durum açıkça, ABD’nin yarı iletken endüstrisinde sağladığı büyük desteklerle yerel üretimi artırma hedefini ortaya koymaktadır.
Bu sübvansiyon, hem ABD’nin yarı iletken bağımsızlığını güçlendirmek hem de uluslararası pazarda rekabet şansını artırmak amacıyla atılan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. TSMC’nin yerel yatırımları da, ABD’nin çip üretiminde kendi kendine yeterliliği artırma stratejisini desteklemektedir.