1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD’de Beklenen Faiz İndirimiyle Piyasalarda Karışık Seyir Devam Ediyor

ABD’de Beklenen Faiz İndirimiyle Piyasalarda Karışık Seyir Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalarda, ABD’de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi sonrası artan “yumuşak iniş” beklentileriyle risk algısı azalırken, haftanın son işlem gününde karışık bir seyir öne çıkıyor. Güç kaybeden istihdam piyasası ve ekonomik büyüme verileri sonrası ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin ardından zayıflamaya devam etti.

Dün açıklanan verilere göre, ABD’de ÜFE, ağustosta aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin üzerinde, yıllık bazda ise yüzde 1,7 ile öngörülere paralel yükseldi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de ağustosta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,4 arttı. Analistler bugünkü ÜFE verilerinin, Fed’in gevşeme sürecinde atacağı adımlarının daha “yumuşak” olacağını doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 7 Eylül ile biten haftada 2 bin artışla 230 bine çıkarken, piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşti. Analistler, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının hafif bir artış kaydetmesinin, iş gücü piyasasındaki yavaşlamaya rağmen işten çıkarmaların hala düşük seviyede olduğunu gösterdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD’de enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığına işaret ederek, Fed’in gelecek hafta faiz indirimine başlamasının yerinde olduğunu düşündüklerini bildirdi. Para piyasalarında Fed’in bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı öne çıkarken, bankanın yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı, yıllık karı 1 milyar doları aşan şirketlerin en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödemesine yönelik teklifini yayımladı. Asgari vergi ile 2025’te 20 milyar dolar, gelecek 10 yılda da 250 milyar dolardan fazla gelir elde edileceği tahmin ediliyor.

Tahvil, petrol ve altın piyasalarında ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,65’te, dolar endeksi 101,1’de dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,2 artarken, altının ons fiyatı ise rekor kapanış yaptı.

Avrupa borsalarında ECB’nin faiz indirimi sonrası alıcılı bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’da borsa endeksleri yükselirken, Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif başladı.

Asya piyasalarında Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Çin borsalarında karışık bir seyir hakim oldu. Dolar/yen paritesi düştü, Nikkei 225 endeksi geriledi. Türkiye’de BIST 100 endeksi ve dolar/TL kuru ise dalgalı bir seyir izledi.

Yurt içi piyasalarda bugün TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ABD’de tüketici güven endeksi verileri de piyasa açısından önemli olacak. Analystler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan direnç ve destek seviyelerini belirledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD’de Beklenen Faiz İndirimiyle Piyasalarda Karışık Seyir Devam Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin