Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret etmesinin ardından ABD Merkez Bankası (Fed) ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerin kasım ayına ötelenmesiyle risk algısını artırdığı görülürken, yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti. ABD’de açıklanan makroekonomik veriler güçlü sinyaller vermeye devam ederken, söz konusu veriler Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istedikleri ve faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiğine yönelik sözle yönlendirmelerini destekledi.
ABD’de imalat sanayi PMI mayısta aylık 0,9 puan artarak 50,9’a, hizmet sektörü PMI 3,5 puan yükselerek PMI 54,8’e ve bileşik PMI 3,1 puan artarak 54,4 ile öngörülerin üzerine çıktı. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı beklentilerin altında kalırken, yeni konut satışları nisanda piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti. Analistler, ekonomik canlılığa ilişkin olumlu veri akışının Fed’in politika faizini daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini artırdığını ifade ederek, işsizlik maaşındaki düşüşün de istihdam büyümesinin yavaşlasa da iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdiğini dile getirdi.
Fed’in faiz indirimine ilişkin ihtimallerdeki değişiklikler ve makroekonomik verilerin etkisiyle para piyasalarında fiyatlamalarda değişiklikler yaşandı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faizinde değişikliğe gitmeden önce yüzde 2’lik enflasyona ulaşma konusunda daha sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Bu gelişmelerle birlikte, 10 yıllık hazine tahvil faizi artarken, dolar endeksi ve altın fiyatları üzerinde de değişiklikler görüldü. Brent petrolün varil fiyatı ise düşüş eğilimini sürdürdü.
ABD piyasalarında negatif bir seyir izlenirken, Avrupa ve Asya piyasalarında da karışık ve satış ağırlıklı seyirler dikkat çekti. Yurt içinde de Borsa İstanbul’da önceki gün yaşanan satış eğilimi devam etti ve BIST 100 endeksi düşüş kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararından sonra açıklamalarda bulunarak parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla bazı önlemler aldı.
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler arasında Türkiye’de finansal hizmetler güven endeksi ve ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi bulunuyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde belirli destek ve direnç seviyelerine dikkat çekerek, piyasaların bu verileri yakından izleyeceğini belirtti.