Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Rusya’nın önde gelen petrol üreticilerinden olan Gazprom Neft ve Surgutneftegas’ı yaptırım listesine eklemenin yanı sıra, 180’den fazla gemi, birçok petrol tüccarı, petrol sahası hizmet sağlayıcıları ve enerji yetkililerini de hedef aldı. Bu yaptırımlar, Rusya’nın petrol üretimi ve ihracatını etkileyerek, ülkenin enerji sektöründe büyük bir darbe almasına neden olmayı amaçlıyor.
ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmaya yönelik G7 ülkeleri tarafından verilen taahhüdü gerçekleştirmek amacıyla kapsamlı önlemler alındığına dikkat çekildi. Bu bağlamda, Rusya’nın iki önemli petrol üreticisi olan Gazprom Neft ve Surgutneftegas ile birlikte onların iştirakleri, yaptırım listesine alınmış durumda. Böylece, ABD, Rusya’nın enerji sektöründe önemli bir adım atmış oldu.
Ayrıca, İngiltere’nin de aynı şekilde Gazprom Neft ve Surgutneftegas’a yaptırım uyguladığı, bu konuda uluslararası bir koordinasyonun olduğu ifade edildi. Yaptırım listesine eklenenler arasında, “gölge filo” olarak adlandırılan ve Rus petrolünü taşıyan, aynı zamanda şeffaf olmayan ticaret yapan gemilerin de bulunduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda, çoğunluğu “gölge filo” olarak tanımlanan petrol tankerleriyle birlikte Rusya merkezli filo operatörlerine ait toplam 183 gemi yaptırım listesine eklendi.
Bunun yanı sıra, Rusya merkezli denizcilik sektöründe faaliyet gösteren iki büyük sigorta şirketi, Ingosstrakh Insurance Company ve Alfastrakhovanie Group da yaptırıma tabi tutuldu. Bu alanda atılan adımlarla birlikte, Rusya’nın mevcut denizcilik altyapısına da ciddi bir darbe yapılmış oldu.
Rusya’nın petrol sahası hizmet sağlayıcıları ile ilgili yapılan açıklamalarda, 30’dan fazla firmaya yaptırım uygulandığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra, Rusya’nın önde gelen enerji yetkilileri ve yöneticileri de yaptırımlara tabi tutuldu. Bu durum, Rusya’nın enerji sektöründeki önemli isimler üzerinde ekonomik baskı oluşturmayı amaçlıyor.
80 KURULUŞ VE KİŞİYE YAPTIRIM
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu yaptırımlara ilişkin değerlendirmesinde, ABD’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü “acımasız ve yasa dışı” savaşın finansmanının engellenmesi konusunda önemli adımlar attığını belirtti. Yellen, ayrıca bu yeni yaptırımların, Rusya’nın petrol ihracatının desteklenmesine yönelik lojistik ve finansal kolaylaştırma yollarını zorlaştıracağını ifade etti. Bu eylemlerle birlikte, Rusya’nın petrol ticaretiyle ilgili yaptırım riskinin artırıldığı vurgulandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bir açıklamada ise, Rusya’ya yönelik yaptırımların doğal gazda da etkin olmaya başladığı bildirildi. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimi ve ihracatı ile uğraşan yaklaşık 80 kuruluş ve kişi, yaptırım uygulananlar arasında yer aldı. Bu durum, enerjideki çeşitliliği artırmaya çalışan Batılı ülkeler için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Rusya’nın petrol üretim kapasitesini artırmak amacıyla faaliyet gösteren firmalar, ABD’nin yaptırım uyguladığı Arctic LNG 2 projesine destek verenler ve Rusya’nın metal ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri de yaptırımlara maruz kaldı. Bu da, enerji sektörünün yanı sıra geniş bir ekonomik alana yayılmış olan yaptırımların kapsamını ortaya koymaktadır.
Sonuç olarak, ABD yönetimi ve müttefikleri, Rusya’nın enerji sektörünü hedef alan yeni yaptırımları uygulamakla birlikte, bu durumun Rusya’nın ekonomik yapısını derinden etkileyebileceği öngörülmektedir. Özellikle petrol ve doğal gaz gibi stratejik enerj