1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosu kararı tepki çekti: “Bölgede hassas dengelere zarar verecek!”

ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosu kararı tepki çekti: “Bölgede hassas dengelere zarar verecek!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararının yeniden uzatılmasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Bakanlık, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, ABD’nin 2024 yılı itibarıyla bir yıllığına GKRY’ye yönelik silah ambargosunu uzatacağını duyurdu. Bu kararın adadaki silahlanmayı artırarak bölgedeki hassas dengeyi bozabileceği uyarısında bulundu.

Açıklamada, ABD’nin Eylül 2020’de GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde aldığı kararın, 2022’de genişletildiği ve 2023’te uzatıldığı hatırlatıldı. Ancak son olarak alınan kararın, GKRY’nin artan silahlanma faaliyetlerine destek olabileceği ve bölgede gerginliğe yol açabileceği belirtildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı da bu konudaki endişelere ortak olduğunu açıkladı ve GKRY’nin silahlanma faaliyetlerine karşı savunma ve caydırıcılık kabiliyetini artırmaya hazır olduğunu vurguladı.

ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı, Kıbrıs adasında uzun süredir devam eden siyasi gerilimleri daha da derinleştirebileceği endişelerini beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanlığı, böylesi bir kararın adada barış ve istikrarı tehdit edebileceği uyarısında bulundu. GKRY’nin silahlanma konusundaki faaliyetlerine karşı KKTC’nin gerekli önlemleri aldığı ve bu konuda kararlı olduğu vurgulandı.

Sonuç olarak, ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararının bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili olarak Türkiye’nin ve KKTC’nin endişelerini dile getiren Dışişleri Bakanlığı, bölgede var olan hassas dengeyi korumak ve adadaki gerginliği azaltmak adına uluslararası toplumu dikkatli olmaya davet etti. Bu tür adımların Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamak yerine daha fazla karmaşaya neden olabileceği uyarısında bulunarak, tarafları sorumlu ve yapıcı adımlar atmaya çağırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosu kararı tepki çekti: “Bölgede hassas dengelere zarar verecek!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin