1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Açlık ve Yoksulluk Sınırı Temmuz Ayında Tarihi Derecede Yükseldi!

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Temmuz Ayında Tarihi Derecede Yükseldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan araştırmaya göre, temmuz ayında açlık sınırı bir önceki aya göre 202 lira artarak 20 bin 776 liraya, yoksulluk sınırı ise 62 bin 302 liraya yükseldi. Ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken gıda harcamaları ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alınarak hesaplanan bu veriler açıklandı.

Açlık sınırı temmuz ayında önceki aya göre 202 lira artarak 20 bin 776 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı da 885 lira artarak 62 bin 302 lira oldu. Yılın ilk yedi ayında açlık sınırı 4 bin 293 lira, yoksulluk sınırı ise %15’ten fazla artış göstererek 15 bin 465 lira arttı. Ankara’da en çok alışveriş yapılan marketlerde tespit edilen fiyatlar doğrultusunda, dengeli beslenmek için gereken aylık harcamalar incelendi.

Et, balık, yumurta gibi ürünler için aylık harcama temmuzda bir önceki aya göre 26 lira artarak 5 bin 995 liraya çıktı. Süt, yoğurt ve peynir harcamalarında ise son bir yılda bin 817 liralık bir artış görüldü. Meyve için yapılan harcamalarda azalma olurken, sebze harcamaları yükseliş gösterdi. Ekmek, un, makarna harcamalarında artış yaşanırken, pirinç ve bulgur harcamaları da yükseldi. Yağ için yapılan harcama 572 liraya ulaşırken, diğer gıda maddeleri için harcanan tutarlar da arttı.

Yetişkin erkek, kadın, genç ve çocuklara göre hesaplanan günlük kalori ihtiyaçları doğrultusunda açlık sınırı belirlendi. Bu kapsamda, temmuz ayında açlık sınırı yetişkin erkek için 6 bin 66 lira, yetişkin kadın için 4 bin 762 lira, çocuk için 3 bin 458 lira ve genç için 6 bin 491 lira olarak hesaplandı. Açlık sınırı bu yılın ilk yedi ayında toplamda 4 bin 293 lira arttı.

Araştırma ayrıca gıda dışı harcamaları da ele aldı. Ailenin giyim, barınma, sağlık, ulaşım, eğlence gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken aylık harcamalar incelendi. Bu kapsamda, temmuzda dört kişilik bir ailenin toplam gıda dışı harcamaları 41 bin 526 liraya kadar çıktı. Giyim, barınma, sağlık, ulaşım ve diğer harcamaların yanı sıra eğitim, eğlence, tatil ve çeşitli mal-hizmetler için yapılması gereken harcamalar da belirlendi. Gıda dışı harcamalarda yılın ilk yedi ayında 11 bin 172 lira artış gözlendi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Açlık ve Yoksulluk Sınırı Temmuz Ayında Tarihi Derecede Yükseldi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin