Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, 102 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edilmiştir. Bu teklif, Türkiye Adalet Akademisi’nin kamu tüzel kişiliğine sahip, bilimsel, idari ve mali özerkliği olan bir yapı olarak yeniden düzenlenmesini öngörmektedir. Akademi, ayrıca özel bir bütçeye sahip olacak ve Adalet Bakanlığı ile ilişkili bir kurum olarak bulunacaktır. Mevcut teşkilat yapısının göz önünde bulundurulmasıyla Akademi’nin idari kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik bazı önemli değişiklikler gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu yeni yapı, Başkanlık, Başkan ve daire başkanlığı gibi çeşitlilik gösteren hizmet birimlerinden oluşacak ve Hukuk Araştırmaları Merkezi’ni de bünyesinde barındıracaktır.
HUKUK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR
Teklif doğrultusunda, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan amaç ve hedefler gözetilerek Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulması öngörülmektedir. Söz konusu merkezin görevleri arasında, hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri takip etmek, ihtiyaçları tespit etmek, araştırmalar yapmak, bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek ve yayımlar çıkarmak yer almaktadır. Ayrıca, bu Merkez, yargı mensuplarının uzmanlaşmasına katkı sunmak amacıyla lisansüstü eğitimler düzenlemek için yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapmayı hedeflemektedir.
Teklifte, meslek öncesi ve meslek içi eğitim ve öğretim programlarının yıllık eğitim planı dahilinde düzenleneceği de belirtilmektedir. Bu planın hazırlanmasında ise, ihtiyaçların doğrultusunda Adalet Bakanlığı veya Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile iş birliği yapılabilecektir. Yıllık eğitim planının ve eğitim ile öğretim programlarının oluşturulmasında yüksek mahkemeler, hukuk fakülteleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların görüşlerinin de alınması önem taşımaktadır.
EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLENECEK
Ayrıca, adalet hizmeti sunan diğer kişilerin eğitim ve öğretim ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak Akademi’de bu kişilere yönelik hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda, talep eden avukatlar, noterler ve hukuk ile adalet alanında görev yapmakta olan kamu personeli ile diğer ilgili kişilere yönelik eğitim programları hazır edilmesi mümkün olacaktır.
Bu gelişmeler, Türkiye Adalet Akademisi’nin güçlendirilmesi ve adalet hizmetlerinin kalitesinin artırılması adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Yeni düzenlemeler ile birlikte, adalet sisteminin daha etkili ve verimli bir şekilde işlemesi hedeflenmektedir. Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin kurulmasıyla birlikte, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma amacı güden bu değişikliklerin, yargı süreçlerine olumlu katkılar sağlaması beklenmektedir.