Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, toplumsal barışa katkı sunan ve adalete erişimi güçlendiren alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. Tunç, arabuluculuğun hukuk sistemine 2013 yılında kazandırıldığını ve ilerleyen yıllarda geliştirilerek yaygınlaştırıldığını vurguladı. Arabuluculuk sayesinde dosyaların dostane bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.
Bakan Tunç, yargıda özellikle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesiyle ilgili önemli çalışmaların olduğunu aktardı. Dünyada giderek değer kazanan ve ülkemizde de olan arabuluculuk ve uzlaştırma müesseselerinin daha da geliştirilmesi, farkındalığın artırılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. 2013’te hukuk sistemine giren arabuluculukla bugüne kadar 6 milyonu aşkın uyuşmazlığın görüşüldüğünü ve müzakereleri tamamlanan 4 milyonun üzerinde dosyanın anlaşmayla sonuçlandığını ifade etti. Böylece vatandaşların daha barışçıl, dostane, hızlı ve masrafsız bir şekilde haklarına kavuştukları bir sistemin geliştirilmesi için gayret gösterdiklerini belirtti.
Açıklamaya göre, arabuluculuk; iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019, tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. İhtiyari arabuluculuğun hukuk sistemine 14 Kasım 2013’te kazandırıldığı bilgisi paylaşıldı. Tüm hukuk uyuşmazlıklarında başvurulabilen arabuluculukta bugüne kadar 6 milyon 444 bin 988 dosya sisteme girdi. Müzakeresi tamamlanan 6 milyon 223 bin 211 dosyadan 4 milyon 72 bin 786’sı anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Başarı oranının yüzde 65 olduğu belirtildi.
Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarla toplumsal barışa katkı sunan, adalete erişimi güçlendiren ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini teşvik ederek yaygınlaştıran bir politika izlediği vurgulandı. Bakan Tunç’un paylaşımı, adalet sisteminin geliştirilmesi ve insanların hak arama süreçlerinin iyileştirilmesine dair önemli bir adım olarak değerlendirildi. Arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde uygulanmasıyla birlikte daha hızlı, adil ve masrafsız bir adalete erişim imkanının sağlandığına dikkat çekildi. Bu sayede vatandaşların hukuki sorunlarını çözme sürecinde daha verimli ve işbirlikçi bir yaklaşımın benimsendiği vurgulandı.