1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Arabuluculukta Başarı Oranı Yüzde 65’a Ulaştı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Arabuluculukta Başarı Oranı Yüzde 65’a Ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk ve uzlaştırma müesseselerinin geliştirilmesi amacıyla yoğun çaba harcadıklarını belirterek, arabuluculuk yöntemiyle çözüme kavuşturulan dosya sayısının 4 milyonu aştığını açıkladı. Bakan Tunç, yazılı bir açıklama yaparak, arabuluculuğun hukuk sistemine ilk olarak 2013 yılında dahil edildiğini ve geliştirilerek yaygınlaştırıldığını vurguladı. Dosyaların dostane bir şekilde çözüme ulaştırıldığını ifade eden Tunç, yargıda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin önemli olduğunu belirtti.

Bakan Tunç, arabuluculuğun hukuk sistemine kazandırılmasından bu yana 6 milyondan fazla dosyanın görüşüldüğünü, bunlardan 4 milyondan fazlasının anlaşmayla sonuçlandığını ve vatandaşların daha barışçıl ve hızlı bir şekilde haklarını alabildiğini dile getirdi. Arabuluculuk sisteminin başarı oranının yüzde 65 olduğunu belirten Tunç, bu yöntemin hukuk uyuşmazlıklarında etkili bir çözüm olduğunu vurguladı.

Arabuluculuğun iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında 28 Temmuz 2020 itibariyle zorunlu olarak uygulandığı bilgisini veren Tunç, hukuk sistemine kazandırılan ihtiyari arabuluculuğun da 2013 yılında başlatıldığını belirtti. Bugüne kadar 6 milyonu aşkın dosyanın arabuluculuk sistemi içerisinde görüşüldüğünü ve yüzde 65 başarı oranına ulaşıldığını açıkladı.

İş uyuşmazlıklarında ortalama 10 gün gibi kısa bir sürede uzlaşma sağlandığını aktaran Tunç, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında da benzer başarı oranlarının elde edildiğini belirtti. Kira uyuşmazlıklarında uygulanan arabuluculuk sisteminde ise başarı oranının yüzde 47 olduğunu dile getirdi. 2023 yılı itibariyle kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun başlamasıyla birlikte 234 bin 535 dosyanın müzakeresinin tamamlandığını ve 110 bin 55’inin anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

İhtiyari arabuluculukta ise yüksek bir anlaşma oranına ulaşıldığını belirten Tunç, müzakeresi tamamlanan dosyaların yüzde 97’sinde taraflar arasında uzlaşma sağlandığını ifade etti. Tunç, arabuluculuk sisteminin hızlı, etkili ve vatandaşların memnuniyetini sağlayan bir çözüm yöntemi olduğunu vurgulayarak, sistemin daha da geliştirilmesi için çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Arabuluculukta Başarı Oranı Yüzde 65’a Ulaştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin