Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni uygulama ile velayet hakkı kendisine verilmeyen ancak belirlenen takvime göre çocuğunu görme hakkı tanınan ebeveynler artık icra dairelerine başvurmak zorunda kalmıyor. Bu ebeveynler, adliyelerde kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine ücretsiz olarak başvurarak, belirlenen çocuk görüşme merkezlerinde çocuklarıyla görüşebiliyor. Çocuk görüşme merkezleri, adli süreçte çocuk haklarının gözetilmesi ve çocuklara destek sağlanması amacıyla oluşturulmuştur.
4 Nisan 2022’de başlayan çocuk teslimi uygulaması, bu yıl itibarıyla tüm ülke genelinde hayata geçirilmiştir. Şu anda toplam 806 çocuk görüşme merkezinde çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler yürütülmektedir. Bu kapsamda 2.672 dosyada çocuk teslimi ve 26.265 dosyada kişisel ilişki işlemleri gerçekleştirilerek toplamda 28.937 dosyada 256.057 çocuk teslimi ve kişisel ilişkiye ilişkin işlemler tamamlanmıştır.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uygulamanın 90 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, kolluk güçleri aracılığıyla çocukların ebeveynlerinden koparıldığı çirkin görüntülere son verildiğini dile getirmiştir. Bakan Tunç, bu yeni uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırıldığını ve Adalet Bakanlığı’nın toplumsal bir ihtiyaca cevap veren özel rehberler hazırlayarak uygulayıcılara ulaştırdığını ifade etmiştir.
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması gibi işlemlerin artık uzmanlar eşliğinde gerçekleştirildiği vurgulanmıştır. Bu kararların uygulaması icra dairelerinden alınıp Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüklerine verilmiştir. Görüşme merkezlerinde psikologlar, sosyal çalışmacılar, pedagoglar ve rehber öğretmenler aracılığıyla çocuk teslimleri yapılmaktadır ve hizmet ücretsiz sunulmaktadır.
Bakan Tunç, çocuk görüşme merkezlerinin fiziki yapısının da önemli olduğunu belirterek, çocukların ebeveynleriyle kaliteli zaman geçirebileceği park, bahçe ve sosyal, sportif, kültürel faaliyetlerin yapılabileceği alanlar tercih edildiğini söylemiştir. Bu sayede çocuklar ve ebeveynleri için daha sağlıklı ve destekleyici bir ortam oluşturulmaktadır.