Adana Kültür Yolu Festivali’nde Altıncı Gün Coşkusu
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana, festivalin altıncı gününde yine unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Şehrin kültürel varlıklarını ön plana çıkarmak ve sanatseverleri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen etkinlikler, katılımcılara keyifli anlar sundu.
Rengarenk Performanslar ve Müziğin Büyüsü
Festivalin altıncı gününde, Alagöz Dans Topluluğu’nun “Destanların Dansı” adlı gösterisi büyük bir ilgiyle izlendi. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen performans, Türk halklarının zengin kültürel mirasını müzik, dans ve tiyatro ile buluşturdu. Nuh Tufanı’ndan Dede Korkut’a, Sarı Gelin’den Tomris’e kadar birçok destanı ve kahramanı içeren bu gösteri, geleneksel hikayeleri modern bir yorumla sahneledi.
Bunun yanı sıra, ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu, Adana Müze Kompleksi Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirdiği piyano resitaliyle dinleyicileri büyüledi. Uğurlu, müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatarak, Adana’nın kültürel dokusuna müziğin sihrini kattı.
İzmir Devlet Tiyatrosu, “Rembetiko Efsanesi” adlı oyun ile 01 Burda PGM’de sahne aldı. Rembetiko müziğinin en parlak döneminin ünlü şarkıcılarının hayat öyküsünden esinlenen bu tiyatro oyunu, müziğin kültürel zenginliğini gözler önüne serdi. Kayseri Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “On Kişiydiler” adlı oyun ise Adana Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi’nde tiyatroseverlerin ilgisini çekti.
Festivalin sürükleyici bir diğer etkinliği ise Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “Hayat Bir Kabaredir” isimli oyunuydu. 1930’ların başında Nazi Almanyası’nın yükselişi sırasında Berlin’de bir kabarede yaşananları anlatan bu kara komedi, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde sahnelenerek izleyicilere unutulmaz bir deneyim sundu.
Müzecilik ve Sanat Üzerine Söyleşiler
Festival kapsamında, Adana Müze Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Müzecilik ve Restorasyon Üzerine” söyleşi etkinliğinde Abdulkadir Emiroğlu, Hacer Karanfil ve Tuğba Tamdoğan, deneyimlerini dinleyicilerle paylaştılar. Bu etkinlik, katılımcıların müzeciliğe dair bilgi ve deneyim edinmelerine olanak tanıdı.
Uluslararası Çukurova Şiir Günleri çerçevesinde Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Şiir Yazma Yarışması Ödül Töreni” de etkinlikler arasında yer aldı. Bu özel tören, şiir tutkunlarını bir araya getirerek etkinliğe anlam kattı.
Geleneksel El Sanatları Atölyeleri
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Dekoratif Pano Yapımı Atölyesi” ve “Ahşap Oyma Atölyesi” gibi atölye çalışmaları, katılı