Adana’da hava sıcaklıklarının 45 dereceyi geçtiği bir hafta sonunda Çukurova, Sarıçam, Karaisalı, Feke ve Pozantı’da 10 farklı noktada yangınlar çıktı. Bu yangınlara karşı, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan mücadele etti ve yerleşim yerlerine sıçramadan alevleri söndürdü. Ancak yüzlerce dönüm orman zarar gördü. 4 yangının anız yakılmasından kaynaklandığı belirlendi. Anız yakılan tarlalarda toprak verimliliği azaldı ve birçok canlı türü zarar gördü.
Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının çoğunun insan eliyle çıktığını vurgulayarak, yangınların genellikle anız, sigara, cam parçası veya kasti kundaklama gibi sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, yüksek gerilim hatlarından da bazı yangınların çıkabildiğini söyledi. Prof. Dr. Başıbüyük, bölgede anız yangınlarının mevcut olduğunu ve iklim değişikliklerinin ormanları yangınlara daha hassas hale getirdiğini dile getirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, temmuz ve ağustos aylarında bölgede çok yoğun sıcak hava bekleniyor.
Prof. Dr. Başıbüyük, çam ormanlarının yangınlara karşı daha hassas olduğunu belirterek, yangınların söndürülmesinin zor olduğunu ve helikopter kazaları gibi kaza risklerinin olduğunu açıkladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün insansız hava araçlarıyla 24 saat yangın kontrolleri yaptığını vurguladı. Ancak vatandaşların da dikkatli olmalarını ve sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi. Son zamanlarda art arda yaşanan yangınların ekonomik ve ekolojik felaketlere yol açabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Başıbüyük, 2023 yılının rekorlarla geçtiğini, 2024 yılının da rekorlarla başladığını belirterek, dünyanın dört bir yanında sıcaklık rekorlarının kırıldığına dikkat çekti. Özellikle Şubat ayında yaşanan aşırı sıcaklık artışlarına ve orman yangınlarına vurgu yaptı. Tüm bu durumların iklim değişikliği ile ilgili olduğunu ve vatandaşların da uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.