1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Adana’da Büyük Deprem Olabilir Mi?

Adana’da Büyük Deprem Olabilir Mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat Depremleri’nden etkilenen Adana, 13 apartmanın yerle bir olduğu 11 ilden biriydi. 418 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ise Adana merkezli yaşanabilecek bir deprem gündemden hiç düşmedi. 7 Ağustos sabahı 05.32’de kaydedilen 4.6 büyüklüğündeki sarsıntı, ardından gelen diğer depremlerle Kozan halkını uykusundan uyandırdı ve ‘Adana’da büyük bir deprem olabilir mi?’ soruları tekrar gündeme geldi. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana için büyük ve yıkıcı bir deprem olasılığını değerlendirerek dikkat çeken uyarılarda bulundu.

25 Temmuz 2023 sabahı Adana Kozan’da 5.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı, bu da 6 Şubat’taki 2 büyük depremden 6 ay sonra gerçekleşti. Çevrede çok sayıda fay bulunması sebebiyle Adana’da büyük bir endişe yaşanmıştı. Bu depremden yaklaşık 1 yıl sonra, 7 Ağustos 2024’te Adana bir kez daha sarsıntılarla güne başladı. AFAD 4.6, Kandilli Rasathanesi ise 4.8 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Ardından bölgede peşi sıra üç depremin yaşandığı belirtildi. Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu depremler hakkında açıklamalarda bulunarak Adana’daki tehlikeye işaret etti.

Adana’da yaşanan depremlerin tarihi oldukça eski. 1268’de yaşanan Kilikya Depremi bunlardan biriydi. Prof. Dr. Süleyman Pampal’a göre Adana, binlerce yıl öncesine dayanan tarihsel dönem depremleriyle biliniyor. 1268 Kilikya depremi merkezinin günümüzde Kozan olduğu kaydedilmişti. Bu bölgede daha önce 145 kişinin hayatını kaybettiği 6.3 büyüklüğündeki Adana-Ceyhan depremi yaşanmıştı. 1998’de bu depremden sonra bölgede 6.5 şiddetinde bir deprem daha meydana gelmişti.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana’yı etkileyebilecek fay hatları hakkında bilgi vererek Adana’nın çevresinde büyük bir deprem üretebilecek aktif fay olmadığını belirtti. Türkiye genelinde ise deprem tehlikesi en yüksek olan bölgeler hakkında uyarılarda bulundu. Girit’e dikkat çeken Prof. Dr. Pampal’ın açıklamalarının ardından, 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve ardından başka sarsıntılar yaşandı. Türkiye’nin değişik bölgelerinde yaşanabilecek büyük depremlere ve sarsıntılara dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, 5 önemli bölgeyi işaret etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Adana’da Büyük Deprem Olabilir Mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin